Schildklierklachten? Deze 10 tips kunnen helpen!

Heb jij last van je schildklier en heb je daar verschillende klachten bij? Denk aan vermoeidheid, niet kunnen afvallen of juist heel hyperactief zijn en moeilijk aan kunnen komen. Dan zijn er diverse tips om dit te voorkomen, die wellicht kunnen helpen. Wij hebben 10 tips op een rij gezet!

1. Controleer je bloedwaarden

Je bloedwaarden zijn ontzettend belangrijk voor je schildklier. Ook wanneer je medicatie goed is afgesteld, is het noodzakelijk om zeker ieder halfjaar een nieuwe bloedtest te doen. Wanneer je schildklier weer afwijkt, kun je opnieuw ingrijpen. Ook wanneer je het gevoel hebt dat er iets mis is, is een bloedtest belangrijk.

2. Kijk niet alleen naar de bloedwaarden

Kijk niet alleen naar de bloedwaarden van je schildklier, maar luister ook goed naar je gevoel. Een arts kan wel zeggen dat alles goed is, omdat de waarden goed zijn, maar het is mogelijk dat jij je net wat beter voelt met een iets hogere of lagere dosis. Zorg er ook voor dat je een arts hebt die je wat dit betreft serieus neemt. Heb je het gevoel dat je behandeld arts enkel naar je bloedwaarden kijkt en niet verder? Zoek dan eventueel zelfs een nieuwe arts. Je gevoel zegt vaak genoeg!

3. Probeer glutenvrij te eten

Veel schildklierpatiënten hebben er baat bij als ze glutenvrij eten > bekijk glutenvrije producten (aff.). Dat geldt vooral bij patiënten van de ziekte van Hashimoto. Bij deze ziekte vallen je antistoffen je eigen schildklier aan en de kans is aanwezig dat deze antistoffen worden aangemaakt omdat je een intolerantie hebt voor gluten. Door glutenvrij te eten is het mogelijk dat je minder last hebt hiervan.

4. Let op suikers

Net als bij gluten, kunnen suikers ervoor zorgen dat de antistoffen in je lichaam worden geactiveerd. Wanneer je hebt geprobeerd glutenvrij te eten en je nog steeds allerlei klachten hebt, dan kan het ook zijn dat je ergens anders op reageert. Dit kunnen bijvoorbeeld suikers zijn, en dan met name geraffineerde, toegevoegde suikers. Dit zit in meer producten dan je denkt. Zo kan het ook in bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden en sauzen zitten en zit er zelfs toegevoegde suikers in vlees.

5. Neem extra selenium

Selenium is een stofje dat je via je voeding binnenkrijgt. Het stuurt de schildklier aan. Voor sommige schildklierpatiënten kan het helpen om hier extra supplementen voor in te nemen. Dit is vooral aan te raden wanneer je last hebt van chronische ontstekingen. De selenium in je lichaam richt zich dan vooral daarop en doet minder met je schildklier. Er zijn bijvoorbeeld supplementen speciaal voor de schildklier die naast Selenium ook Jodium bevatten.

6. Neem extra jodium

Dit kan vooral belangrijk zijn als je glutenvrij eet, omdat er jodium wordt toegevoegd aan ons brood. Jodium is eveneens erg belangrijk voor onze schildklier en meer ervan kan dus zeker helpen. Je kunt het ook uit zeewier halen, maar in Nederland eten we dit doorgaans te laat.

7. Voorkom stress

Stress is nooit goed, maar het heeft ook nog eens effect op je schildklier. Wanneer je met veel stress te maken hebt, kan het zijn dat je schildklier in de war raakt. Dit kan dus voor grote problemen zorgen. Hoe minder stress je ervaart, hoe beter dit uiteindelijk is. Probeer stressvolle situaties dus enigszins te vermijden en zorg ervoor dat je voldoende momenten hebt om je goed te ontspannen.

8. Yoga doen

Wanneer je toch regelmatig stress hebt, dan is het wellicht lastig om hieruit te stappen. Je kunt dan overwegen om aan yoga te doen. Yoga is een vorm van beweging, waarbij je echt kunt ontspannen. Je kunt dit doen in een sportschool of yoga-studio. Vind je dat niet prettig? Dan kan het natuurlijk ook vanuit je eigen huis.

9. Sporten

Yoga is een vorm van beweging, dus dat is sowieso al goed, maar het is voor mensen met schildklierklachten hoe dan ook belangrijk om regelmatig te sporten. Mensen met een trage schildklier kunnen er baat bij hebben om vooral krachttraining te doen. Hiermee kunnen ze hun metabolisme verhogen.

10. Een goed slaapritme

Bij een trage schildklier heb je vaak de neiging om meer te slapen, omdat je snel moe bent. Mensen met een snelle schildklier zijn juist veel minder snel moe en erg actief. Voor hen allebei kan het helpen om een goed slaapritme te ontwikkelen. Ga elke dag rond dezelfde tijd slapen en sta rond dezelfde tijd op. Ook genoeg slaap per nacht kan goed helpen, omdat dit goed is voor je metabolisme. Een beter metabolisme kan zeker helpen om je goed te voelen, ondanks je schildklierklachten.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.