Column: Een trage schildklier vanaf de puberteit

Wanneer je schildklierproblemen hebt, kan het soms voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Soms kan het prettig zijn om te weten dat er ook anderen zijn die worstelen met deze aandoening. Daarom deelt Suzanne haar verhaal en ervaringen als schildklierpatiënt.

Aankomen op vakantie

Ik was vijftien of zestien toen ik met mijn toenmalige vriendje en zijn ouders op vakantie naar Italië ging. We gingen twee weken naar Sicilië, waar we iedere dag gingen wandelen en zwemmen. Van tevoren gingen we allemaal op de weegschaal staan en na die twee weken deden we dat ook. Ik was de enige van het gezelschap die aangekomen was. De rest was vanwege alle activiteiten juist afgevallen. Mijn eetpatroon was nagenoeg hetzelfde als de rest, dus ik snapte er niets van.

Dikke enkels

Erbij opgeteld had ik ook behoorlijk dikke enkels en voeten. Ik hield overduidelijk veel vocht vast, maar het deed geen pijn. Het zorgde wel voor meer vraagtekens in mijn hoofd. Mijn moeder vond dat ik naar de huisarts moest. Die besloot dat ik mijn bloed moest laten prikken om één en ander uit te sluiten.

Bellen voor de uitslag

Een week later moest ik de doktersassistente bellen voor de uitslag. Ik ging er eigenlijk vanuit dat er niets aan de hand was. Ik was jong, en ik had niet het idee dat er iets ‘mis’ was. Behalve dan die opgezwollen voeten en het feit dat ik op vakantie niets was afgevallen. De assistente haalde mijn gegevens erbij en zei: “Moment, ik moet je doorverbinden met de dokter.”
Op dat moment begreep ik dat er iets niet in orde was. Mijn hart ging meteen als een razende tekeer. De huisarts kwam al snel aan de lijn en vertelde me dat ik een trage schildklier had en dat ik langs moest komen op gesprek. Ik had nog nooit van een schildklier gehoord.

Eerste gesprek over mijn schildklier

De dokter vertelde me alles over mijn schildklier, maar het was voor mij allemaal erg vaag en onduidelijk. Ik was jong, en begreep op dat moment alleen maar dat er ‘iets mis was’ en dat ik pilletjes moest gaan slikken, een halfuur voor het ontbijt, en dat ik regelmatig mijn bloed moest gaan controleren.

Impact op mijn gewicht

Ik had er geen idee van dat mijn schildklier grotendeels een impact op mijn gewicht zou hebben, maar dat had het wel. Ik kwam veel aan, was erg moe en omdat ik zo weinig energie had, greep ik ook nog eens naar de suiker. Suiker zorgde ervoor dat ik de dag goed door kon komen en hierdoor kwam ik alleen maar meer en meer aan. Ik begon het idee te krijgen dat er iets niet goed zat met mijn medicatie. Ik ging terug naar de huisarts en na een bloedtest kreeg ik te horen dat de waarden goed waren en dat er niets aan de hand was. Toch voelde het niet zo.

Vorig jaar ging het mis

Vorig jaar ging ik in april een wandeling doen van zo’n vijftien kilometer. Ik had mijn hond meegenomen. Aangezien ik best vaak wandel, dacht ik dat ik het allemaal wel zou kunnen. Boy, was I wrong. Na nog geen kwartier lopen waren de spieren in mijn kuiten volledig verzuurd. Ik kon amper meer een stap verzetten en ik ben teruggegaan. Later die dag deden niet alleen mijn kuiten, maar ook mijn rug en armen enorme pijn. Ik besloot om opnieuw naar een huisarts te gaan, maar wilde een andere, gezien ik bij mijn eigen constant te horen kreeg dat alles in orde was.

Nieuwe huisarts

Ik ging dus naar een nieuwe huisarts en na een bloedtest bleek dat de waarden van mijn schildklier wel degelijk aan de lage kant waren en dat ik er mogelijk veel meer baat bij had als de medicatie omhoog ging. Het aanpassen van je schildklierwaarden kan een behoorlijke tijd duren. En in die periode kon ik alleen maar slapen. Werken ging amper en ik voelde me vooral heel erg beroerd. Maar wat wel heel prettig was: ik voelde me gehoord. Iets dat ik bij mijn vorige arts erg miste. Ik werd eindelijk serieus genomen.

Hoe gaat het nu?

We zijn nu een jaar verder en ik voel me stukken beter. Ik merk wel dat mijn energieniveau nog steeds aan de lage kant is, en ik nog steeds moeite kan hebben met afvallen, maar het feit dat de medicatie verhoogd is, maakt wel degelijk verschil. Ik zal altijd problemen hebben met mijn schildklier en ik weet dat mijn energieniveau ieder moment kan zakken, maar ik weet ook dat ik nu in ieder geval een fijnere arts heb die me veel serieuzer neemt. Ik probeer mijn aandoening ook niet te zien als een te groot probleem. Iedereen heeft wel wat, en het is niet het einde van de wereld. Hoe vervelend het soms ook is.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.