Het medicijn Levothyroxine

Levothyroxine is een medicijn dat je kunt gebruiken om je schildklier in balans te houden. Wat is Levothyroxine en hoe moet je het gebruiken? Welke voordelen zijn er allemaal aan gekoppeld?

Schildklierproblemen

Er zijn verschillende schilkdklierproblemen die je kunt ontwikkelen. Zo kun je een te trage schildklier ontwikkelen, en een te snelle. Ook zijn er diverse ziektes die je kunt hebben. Dit levert talloze problemen op. Bij een te snelle schildklier kun je je bijvoorbeeld opgejaagd voelen en heb je last van slapeloosheid. En bij een te trage schildklier kun je ontzettend moe en traag zijn en heb je vaak moeite met afvallen. Je schildklier heeft veel belangrijke functies, en hierdoor kun je er ook zo veel klachten door krijgen.

Medicijnen

Eén van de manieren om van je schildklierklachten af te komen, is door de juiste medicatie te krijgen. Dit kan nog best lastig zijn, omdat de dosering die je hoort te krijgen heel precies moet zijn. Dit houdt in dat je regelmatig je bloed moet testen. Er kunnen maanden aan voorbij gaan tot je de juiste dosering hebt gevonden die voor jou werkt. Ook daarna moet je regelmatig je schildklier blijven testen, omdat de waarden van je schildklier nog steeds kunnen veranderen.

Levothyroxine

Levothyroxine is een werkzame stof dat in veel medicatie voor schildklierpatiënten is gebruikt. Levothyroxine wordt door meerdere bedrijven geproduceerd en de werking kan dan ook per fabrikant een klein beetje verschillen. Het medicijn is in verschillende vormen te vinden, zoals capsules, pilletjes en drank. Levothyroxine wordt doorgaans gebruikt om een trage schildklier tegen te gaan. Ook kan het worden gebruikt ter ondersteuning van een snelle schildklier.

Hoe het medicijn gebruiken?

Het is belangrijk om dit medicijn in te nemen op een lege maag. Dit komt omdat het minder goed wordt opgenomen door je lichaam wanneer je maag vol is. Ook is het belangrijk om dagelijks rond hetzelfde tijdstip het medicijn in te nemen. Je kunt het dus bijvoorbeeld direct met het opstaan innemen. Je moet dan wel minstens een halfuur wachten tot je gaat eten. Je kunt het ook innemen voor het slapengaan. Bespreek dit overigens ook altijd met je arts, omdat er per fabrikant verschil in kan zitten. Wanneer je een trage schildklier hebt zit je in de meeste gevallen je hele leven vast aan de medicatie. Mensen met een snelle schildklier hoeven Levothyroxine vaak maar tijdelijk te gebruiken. Wanneer je een dosis bent vergeten, kun je deze het beste overslaan en niet later op de dag innemen. Echter is het wel belangrijk om de medicatie consequent en dagelijks in te nemen. Heb je er moeite mee om dit te onthouden, dan kun je een speciale app gebruiken die precies aangeeft wanneer je je medicatie moet innemen. Aangezien we tegenwoordig allemaal wel gebruikmaken van onze telefoon, kan dit een gemakkelijke manier zijn om je medicatie goed in te nemen.

Bijwerkingen

Levothyroxine kent verschillende bijwerkingen. Waaronder:

  • Een te snelle schildklier (denk aan hartkloppingen, gejaagd gevoel hebben, slapeloosheid en plotseling afvallen)
  • Een te trage schildklier
  • Pijn op de borst
  • Hartaandoeningen
  • Rusteloosheid
  • Trillen
  • Jeuk of uitslag (In dit geval is er waarschijnlijk sprake van overgevoeligheid en kan het beter zijn om een ander soortgelijk medicijn te nemen)

Bij bijwerkingen is het altijd belangrijk om contact op te nemen met je behandeld arts of de apotheek. Er kan dan worden gekeken voor een soortgelijk medicijn. Wanneer je overgevoelig bent voor de medicatie, dan kan een andere variant verschil maken. Sommige bijwerkingen kunnen ook ontstaan wanneer de dosering van je medicatie te hoog is. In dit geval is een nieuwe bloedtest nodig en kan desgewenst de dosering worden verlaagd.

Zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent, kun je gewoon Levothyroxine blijven gebruiken. Het is wel belangrijk om dit met je behandelend arts te bekijken, want de kans is aanwezig dat je tijdens je zwangerschap de dosering iets moet verhogen, maar dit kan verschillen per persoon. Experimenteer hier dus zelf nooit mee.

Alcohol en voeding?

Je kunt Levothyroxine gewoon gebruiken in combinatie met alcohol. Ook een normale voeding is geen probleem. Let er wel op dat je schildklier langzamer kan worden van ongezonde voeding. Het kan dus helpen om gevarieerd te eten.

Kun je Levothyroxine combineren met autorijden?

Ook dat is geen probleem.

Kun je Levothyroxine combineren met andere medicijnen?

Er zijn bepaalde medicijnen die niet goed gaan in combinatie met Levothyroxine. Zo kan het bijvoorbeeld niet goed samengaan met een maagzuurbinder. Ook is het onverstandig om de medicatie tegelijk te nemen met het supplement ijzer. Overleg altijd met je behandelend arts of jouw medicatie goed samengaat met Levothyroxine.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.