Hoe kun je het beste met een chronische aandoening leven?

Een schildklierafwijking is in de meeste gevallen een chronische aandoening. Dat betekent dat je altijd last zult hebben van deze aandoening en dat het niet meer over gaat. Hoe is het om met een chronische aandoening te leven? Wat zijn zaken waar je rekening mee moet houden.

Schildklierafwijking

Mensen met een schildklierafwijking hebben hier in de meeste gevallen hun hele leven last van. Dit geldt bijvoorbeeld voor de ziekte van Hashimoto, waarbij je een trage schildklier hebt. Je zit dan je hele leven aan de medicijnen. Daarnaast is het mogelijk dat je nog steeds last hebt van bepaalde symptomen die bij een trage schildklier passen. Denk aan vermoeidheid, een verlaagd libido of moeilijker afvallen. Dit kan behoorlijk veel impact op je leven hebben, omdat je altijd rekening moet houden met je aandoening. Hoe is het om met een chronische aandoening te leven en hoe kun je dit het beste doen?

Accepteer je chronische aandoening

Dit is niet gemakkelijk, maar wel belangrijk. Accepteer dat sommige dingen meer moeite kosten, dat je vaker moet slapen of iets moet weigeren vanwege vermoeidheid en accepteer dat het afvallen bij jou vele malen moeilijker kan zijn. Door je problemen te accepteren, kun je ook veel meer rust creëren in je eigen leven. Het heeft geen zin om gefrustreerd te raken.

Zorg voor goede aanpassingen

Sommige zaken kunnen vervelend zijn, omdat je omgeving niet altijd hetzelfde ervaart als jij. Het is goed mogelijk dat je het ijskoud hebt, terwijl een ander met een t-shirtje aan loopt. Zorg daarom voor goede aanpassingen, die passen bij jouw aandoening. Trek lekker een dikke trui aan als je het koud hebt of creëer een plek waar je even tot rust kunt komen om bij te slapen. Je kunt je leven prima indelen op zo’n manier dat het voor jou werkt.

Communiceer duidelijk met je omgeving

Het is voor je omgeving belangrijk dat ze begrijpen wat er aan de hand is. Leg uit dat je sommige dingen niet goed kunt, of dat je je soms even moet terugtrekken, omdat je een chronische aandoening hebt. Wanneer je goed communiceert, is het allemaal al vaak een stuk gemakkelijker, omdat je omgeving weet wat er te verwachten is en komen ze niet voor verrassingen te staan. Onthoud dat je soms dingen meerdere keren moet uitleggen.

Houd je lichaam goed in de gaten

Zorg dat je altijd alert bent voor veranderingen. Bij een trage schildklier is het altijd mogelijk dat de klachten verergen en dat je mogelijk meer medicatie nodig hebt. Er wordt sowieso altijd geadviseerd om regelmatig je bloed te testen, maar let niet alleen op de waarden van je bloed, maar kijk vooral goed naar je eigen gevoel. Merk je veranderingen, ga dan naar de huisarts.

Denk aan je gezondheid

Met een trage schildklier of de ziekte van Hashimoto kun je al allerlei lichamelijke problemen hebben. Let daarom ook altijd extra goed op je gezondheid. Bedenk bijvoorbeeld dat je je extra slecht kan voelen met te weinig gezonde voeding of beweging. Probeer andere aspecten van je leven zo gezond mogelijk te houden. Daar heb je zelf ook alleen maar baat bij. Neem eventueel extra supplementen in om je gezondheid te stimuleren > bekijk aanbod (aff.).

Zorg dat je geen slachtoffer bent

Een chronische aandoening is vervelend, maar het is nog vervelender als je jezelf als een slachtoffer gaat zien. Je voelt je er zelf ook niet prettig bij wanneer je telkens bezig bent met de zaken waar je last van hebt. Focus je op wat je allemaal nog wel kan. Dit is niet alleen voor jezelf fijner, maar ook voor je omgeving. Besef dat het niet het einde van de wereld is, en dat er prima te leven is met een trage schildklier.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.