Je schildklier operatief verwijderen

Wanneer er ernstige problemen zijn met je schildklier, kan ervoor gekozen om je schildklier operatief te verwijderen. Hoe gaat deze ingreep precies in zijn werk en waar moet je op letten wanneer er bij jou een schildklieroperatie wordt uitgevoerd? Hoe kun je je schildklier operatief verwijderen?

Waarom wordt de schildklier verwijderd?

Er zijn verschillende redenen waarom er gekozen kan worden voor het operatief verwijderen van de schildklier. Dit is niet een besluit dat zomaar genomen wordt, dus het is niet zo dat je met alle schildklierklachten meteen een operatie krijgt. In de volgende gevallen kan er worden gekozen voor een operatie:

  • Wanneer de schildklier niet goed werkt (te snel of te langzaam) en de medicatie niet goed aanslaat
  • Wanneer er een knobbel in de schildklier zit. Dit kan een struma zijn, maar ook een vorm van schildklierkanker.
  • Wanneer er meerdere knobbels in de schildklier zitten

Bij de schildklieroperatie wordt de schildklier helemaal, of gedeeltelijk verwijderd. Dit kan per persoon verschillen wat het beste is. De gehele schildklier wordt bijvoorbeeld in het geval van schildklierkanker volledig verwijderd, maar wanneer er in een kwab een knobbel zit, dan wordt alleen dat gedeelte verwijderd. Als laatste is het ook nog mogelijk dat de lymfeklieren in de hals worden verwijderd. Dit wordt alleen gedaan wanneer er bij schildklierkanker uitzaaiingen zijn aangetroffen in deze lymfeklieren. Schildklierkanker kan overigens lastig te ontdekken zijn, dus mogelijk liep iemand er al langer mee rond.

Voor de operatie

Voordat de operatie plaatsvindt, is het mogelijk dat je extra medicijnen moet innemen. Hierdoor heb je genoeg schildklierhormoon in je lichaam op het moment dat de schildklier daadwerkelijk wordt verwijderd. Ook kan het zijn dat er röntgenfoto’s worden gemaakt en dat je wat bloedtesten moet doen. Hiermee wordt gekeken of de operatie bij jou uitgevoerd kan worden zonder al te veel grote problemen. Doorgaans is het ook noodzakelijk dat je nuchter moet zijn voor de operatie. Dat betekent concreet dat je vanaf de voorgaande avond niets meer mag eten. Je behandelend arts zal je hier meer uitleg over geven.

Hoe lang duurt het verwijderen van een schildklier?

Het is moeilijk aan te geven hoe lang het verwijderen van de schildklier duurt, omdat dit afhankelijk is van de operatie. Wanneer er sprake is van schildklierkanker kan het zijn dat de lymfeklieren in de hals ook worden gecontroleerd door de chirurg en indien nodig verwijderd. Hierdoor kan een operatie al snel langer duren. In de meeste gevallen duurt de operatie tussen de anderhalf uur en de drie uur.

Tijdens het operatief verwijderen van de schildklier

Een schildklieroperatie wordt gedaan onder algehele narcose. Je ligt dan met je hoofd achterover, zodat de arts goed bij je hals kan. Er wordt vervolgens een snee in de hals gemaakt, waardoor de schildklier goed te bereiken is. De schildklier wordt dan gedeeltelijk of helemaal verwijderd. Wanneer het om een gecompliceerde en langere operatie gaat, wordt er een urinekatheter ingebracht, maar bij de standaardprocedures is dit niet het geval.

Complicaties

Bij iedere operatie kunnen er complicaties ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bloedingen of ontstekingen, en zaken als trombose. Bij het operatief verwijderen van een schildklier is dat ook het geval. In het algemeen valt dit echter heel erg mee en is er weinig waar je je echt zorgen om hoeft te maken. Wat wel regelmatig voorkomt, is dat je direct na de operatie wat hees bent. Dit is doorgaans maar tijdelijk en niets om je zorgen om te maken. In een zeer klein percentage (minder dan 1 procent) komt het voor dat er blijvende schade aan de stembanden is aangebracht, waardoor de heesheid blijft.

Ook is het goed mogelijk dat je de eerste dagen na de operatie niet genoeg kalk aanmaakt voor je bloed, en botten. Dit kan de eerste dagen voor een tintelend gevoel in bijvoorbeeld je mond en je vingertoppen zorgen. Dit gevoel zal na een paar dagen wel weer over gaan. Wanneer je hier last van hebt, kan extra calcium goed helpen.

Na de operatie

Na de operatie mag je niet meteen naar huis. Meestal moet je nog één tot twee dagen in het ziekenhuis blijven. Ook is het mogelijk dat je een tijdje niet mag douchen of zwemmen, maar dit is per operatie verschillend. Het litteken kan nog een tijde erg rood en gevoelig zijn. Ook is het vrij normaal als er blauwe plekken ontstaan. Wanneer er een zwelling ontstaat moet je contact opnemen met je behandelend arts. Het eten kan mogelijk wat moeilijk zijn, omdat je te maken hebt met een pijnlijk en stijve hals. Kies daarom voor zacht en vloeibaar voedsel en zorg ervoor dat je genoeg drinkt. Dit kan het eten gemakkelijker maken.

Nadat je naar huis mag, mag je nog niet meteen aan het werk. Je moet rekening houden met enen herstelperiode die ongeveer een week tot twee weken duurt. In deze periode heb je mogelijk minder energie.

Medicatie

Zonder een schildklier kun je niet leven. Je lichaam heeft schildklierhormonen nodig. Daarom moet je na een operatie waarbij je schildklier geheel of gedeeltelijk is verwijderd ervoor zorgen dat je medicijnen binnenkrijgt. Deze zorgen ervoor dat je toch schildklierhormonen in je lichaam krijgt. Het afstellen van deze medicatie kan wat lastig zijn, waardoor je in het begin mogelijk last hebt van klachten die bij een te trage schildklier passen. Denk aan vermoeidheid, verstoppingen, een droge huid, het snel koud hebben en moeilijk af kunnen vallen. Als je te veel schildklierhormoon binnenkrijgt kan dit juist voor klachten zorgen die bij een snelle schildklier horen. Denk aan een gejaagd gevoel hebben, niet goed kunnen slapen, moeilijk aankomen en last van diarree hebben. Door middel van bloedtesten kan de juiste dosering worden bepaald.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.