Thyrax, medicatie voor je schildklier

Thyrax is een bekend medicijn dat voor schildklierproblemen wordt gebruikt. In 2016 en 2017 was het medicijn tijdelijk niet beschikbaar en dat zorgde bij veel schildklierpatiënten voor een hoop problemen. Wat is Thyrax precies? Wat zijn de bijwerkingen?

Problemen met je schildklier

Er kunnen meerdere problemen ontstaan met je schildklier. Wanneer je schildklier te langzaam is, kan dit bijvoorbeeld zorgen voor extreme vermoeidheid, depressieve gevoelens en moeilijk kunnen afvallen. Heb je een te snelle schildklier? Dan zijn de symptomen eerder tegenovergesteld en ben je bijvoorbeeld overactief en kun je juist moeilijk aankomen. Om je schildklierklachten aan te pakken, kan er gekozen worden voor het medicijn Thyrax.

Wat is Thyrax?

Thyrax is waarschijnlijk het meest bekende medicijn dat wordt gebruikt tegen schildklierklachten. Het wordt voornamelijk gebruikt voor mensen die een trage schildklier hebben of bij mensen die geen schildklier mee hebben. Thyrax is een merknaam en volgens vele consumenten is dit het beste schildkliermedicijn dat er bestaat. Het actieve bestandsdeel is Levothyroxine. Dit bestandsdeel zorgt voor extra T4 hormoon in je lichaam.

Hoe innemen?

Thyrax moet voor het ontbijt worden ingenomen. Met voorkeur doe je dit minstens een halfuur voor het ontbijt. Sommige mensen kiezen er ook voor om het in te nemen vlak voor het slapengaan. Het is wel belangrijk dat je het medicijn zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip inneemt en dat je echt even niet eet. De medicatie kan dan beter door je lichaam worden opgenomen. Als je een keer de medicatie hebt vergeten is dat niet meteen een groot probleem. Probeer het dan later nog te doen, maar wanneer het te laat op de dag is kun je het beter overslaan.

Bijwerkingen

De bijwerkingen die je kunt ervaren bij Thyrax zijn vooral die van een te snelle of een te trage schildklier. Dit betekent dat de medicatie niet juist is afgesteld en je mogelijk meer of minder hoort te nemen. Door middel van een bloedtest kan hier meer duidelijkheid over geven. Besluit nooit zomaar zelf om meer medicatie te nemen, maar overleg dit altijd met je behandelend arts. Andere bijwerkingen die je kunt krijgen:

  • Pijn op het hart
  • Jeuk
  • Lusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Trillen

Bij dit soort bijwerkingen is het altijd noodzakelijk om direct contact op te nemen met je behandelend arts. Mogelijk werkt dan een ander medicijn beter voor je.

Thyrax en zwangerschap

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je Thyrax gewoon blijven gebruiken, maar let er vooral op dat je mogelijk tijdens de zwangerschap meer Thyrax nodig hebt dan normaal.

Voeding en alcohol

Ook voeding en alcohol vormt geen probleem in combinatie met Thyrax. Het is wel zo dat bepaalde voeding een slechtere uitwerking kan hebben op je schildklier. Bijvoorbeeld gluten of suiker. In dit geval kun je er het beste aan doen om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten.

In combinatie met andere medicijnen

Thyrax kan in de meeste gevallen prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen. Toch is het verstandig om je behandelend arts hier wel even van op de hoogte te brengen. Sommige medicijnen kunnen namelijk wat minder goed samen met Thyrax. Let ook op met bijvoorbeeld maagzuurremmers, omdat deze combinatie doorgaans wat minder goed is voor je.

Tijdelijk geen Thyrax beschikbaar

In 2016 en een gedeelte van 2017 was Thyrax tijdelijk niet beschikbaar. Dit had te maken met een interne verhuizing van het bedrijf. Hierdoor kon er een tijdlang geen medicatie worden geproduceerd. Dit heeft voor veel problemen gezorgd binnen de schildklierbewegingen. Schildklierpatiënten moesten een ander medicijn van een andere fabrikant nemen en aangezien de dosering van Levothyroxine hier net wat anders was, zorgde dit voor vervelende problemen. Mensen moesten opnieuw de juiste dosering zien te vinden met regelmatig het bloed testen. Hun lichaam reageerde in veel gevallen net wat anders, waardoor alle schildklierklachten weer terug van weggeweest waren. Op dit moment is Thyrax wel weer beschikbaar. Sommige mensen zijn weer teruggestapt naar de Thyrax, omdat ze dat medicijn het beste vonden en anderen hebben ervoor gekozen om bij hun vorige medicijn te blijven, omdat ze geen zin hebben om opnieuw allerlei testen te moeten doen om de medicatie goed af te stellen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.