Wat is de schildklier nou eigenlijk?

De schildklier

Je hebt vast wel eens gehoord over de schildklier. Misschien heb je zelf schildklierklachten, of is er iemand in je omgeving die hier problemen mee heeft. Hoewel de schildklier geen onbekend begrip is, weten we lang niet altijd wat dit orgaan nou eigenlijk is. Wat doet onze schildklier en waarom is het zo vervelend om hier klachten mee te hebben? Wat is de schildklier nou eigenlijk precies? Waarom is je schildklier zo belangrijk voor je lichaam?

Wat doet de schildklier?

Een trage schildklier, wat nu?

Trage schildklier

Er zijn veel mensen die een trage schildklier hebben. Heb jij zelf een trage schildklier of ken je iemand die hier last van heeft? Dan kan het goed zijn om je eens goed in te lezen, zodat je weet wat dit precies is en welke problemen er kunnen ontstaan. Wat is een trage schildklier en waarom kan dit voor problemen zorgen?

Een trage schildklier kan erg vervelend zijn

Een snelle schildklier, wat betekent dat?

Het komt geregeld voor dat mensen last hebben van een snelle schilkdklier. Dit noemen we ook wel Hyperthyreoïdie. Het betekent dat er te veel schildklierhormonen worden aangemaakt en dit kan zorgen voor allerlei problemen. Wat houdt een snelle schildklier in en wat voor een problemen kan dit opleveren?

Meer over een snelle schildklier

Moet ik mijn schildklier controleren?

schildklier controleren

Het kan soms ontzettend lastig zijn om te bepalen of je problemen met je schildklier hebt. Het komt regelmatig voor dat schildklierpatiënten pas laat worden getest op hun schildklier. Hier moet je als patiënt dus rekening mee houden. Wanneer je last hebt van allerlei vage klachten, kan het raadzaam zijn zélf aan te dringen en jezelf te laten testen. Maar hoe weet je of je je schildklier moet laten controleren? Waar moet je op letten als je jezelf de vraag stelt ‘Moet ik mijn schildklier controleren?’

Moet ik min schildklier laten controleren?