Moet ik mijn schildklier controleren?

Het kan soms ontzettend lastig zijn om te bepalen of je problemen met je schildklier hebt. Het komt regelmatig voor dat schildklierpatiënten pas laat worden getest op hun schildklier. Hier moet je als patiënt dus rekening mee houden. Wanneer je last hebt van allerlei vage klachten, kan het raadzaam zijn zélf aan te dringen en jezelf te laten testen. Maar hoe weet je of je je schildklier moet laten controleren? Waar moet je op letten als je jezelf de vraag stelt ‘Moet ik mijn schildklier controleren?’

Schildklierproblemen zijn moeilijk te herkennen

Vooral in een beginnend stadium kan het lastig zijn om een schildklierafwijking te herkennen. Dit komt vooral omdat schildklierproblemen vaak beginnen met vage klachten, die niet meteen worden gekoppeld aan een schildklierafwijking. Het kan daardoor voorkomen dat iemand die bij de huisarts komt met wat klachten, niet meteen wordt gelinkt aan een schildklierprobleem. Het kan hierdoor zijn dat de huisarts je bloed hier niet op test. Wanneer je zelf echter het vermoeden hebt dat er iets niet in orde is, dan kan het slim zijn om toch aan te dringen op een test. Er zijn verschillende zaken waar je op kunt letten. Hoe weet je of je beter je schildklier kunt laten testen? Waar moet je op letten?

Weinig energie

Eén van de symptomen die aan je schildklier kan worden gelinkt is je energie. Wanneer je maar weinig energie hebt en snel moe bent, dan kan dit betekenen dat er problemen met je schildklier zijn. Vermoeidheid kan echter ook te maken hebben met talloze andere problemen. Denk aan stress, pfeiffer, een tekort aan vitamine D of bloedarmoede. Vaak zien we zelf vermoeidheid ook niet meteen als een probleem en hebben niet door dat het iets ernstigers kan zijn dan simpelweg slaaptekort. Wanneer je het idee hebt dat je zelfs na een goede nachtrust maar weinig energie hebt, is het raadzaam om je bloed eens te laten testen.

Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename

Een ander signaal waar je op kunt letten is je gewicht. Wanneer je opeens veel afvalt of juist aankomt, dan kan dit doorgaans betekenen dat er iets niet goed is met je schildklier. Wanneer je opeens heel veel afvalt, en niet kunt aankomen, kan dit een snelle schildklier zijn. Wanneer je moeilijk kunt afvallen, vocht vasthoudt en plots veel aankomt, dan kan er sprake zijn van een trage schildklier. Problemen met het gewicht kunnen ook talloze andere oorzaken hebben, waardoor er niet altijd meteen wordt gedacht aan een schildklierafwijking.

Depressieve of angstige gevoelens

Wanneer je naar je huisarts gaat omdat je depressieve of angstige gevoelens hebben, dan wordt er vooral gedacht aan een burnout of een depressie. Soms worden er antidepressiva voorgeschreven. Het is echter goed mogelijk dat je emoties heel erg anders vandaan komen. Dit kan namelijk ook absoluut te maken hebben met je schildklier. Paniekaanvallen komen zelfs vaker voor bij mensen met schildklierklachten dan bij mensen die depressief zijn.

Problemen met de menstruatie

Is jouw ongesteldheid opeens afwijkend? Goed mogelijk dat dit door je schildklier komt. Je schildklier maakt immers een hormoon aan en wanneer dit niet helemaal in orde is, kan dat effect hebben op je menstruatie.

Huidproblemen

Heb je ontstekingen of rode plekken op je huid? Dit kan eveneens worden veroorzaakt door schildklierproblemen. Net als bij je menstruatie kunnen puistjes ontstaan door problemen met je hormonen. Huidproblemen worden vaak weggewuifd door slechte voeding of gewoonweg een slechte huid, maar er kan dus veel meer aan de hand zijn. Behalve je huid, kun je ook je haren en je nagels goed in de gaten houden.

Een of meer van de signalen

Herken je een of meer van de bovenstaande signalen, dan kan het verstandig zijn om eens te vragen om een bloedtest. Je arts kan je hier een speciaal formulier voor geven en dit kun je meenemen naar een priklab of ziekenhuis. De uitslag is dan binnen een paar dagen wel beschikbaar. In het ergste geval moet je een weekje wachten. Het is mogelijk dat je arts je niet meteen wil laten testen, maar als je zelf het idee hebt dat er iets niet helemaal in orde is, dan kan het sowieso geen kwaad dit eens te controleren. Dring hier dus op aan als je arts het niet nodig vindt, maar jij wel het idee hebt dat er iets mis is. Er zijn vermoedelijk duizenden mensen met schildklierproblemen.

Wat kun je verder nog laten testen?

Als je dan toch je schildklier gaat testen, kan het handig zijn meteen ook wat andere zaken te laten testen. Sommige aandoeningen kunnen enigszins vergelijkbare problemen veroorzaken. Laat je bijvoorbeeld ook meteen testen op suikerziekte, bloedarmoede, vitamine D en vitamine B12.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.