Je schildklier en stress

Er kan een connectie ontstaan tussen langdurige stress en je schildklier. Het is dus mogelijk dat je schildklierklachten kunt ontwikkelen door veel stress in je leven. Hoe zit dit? Waar moet je op letten?

Schildklier

Je schildklier is de grote aanstichter van allerlei problemen. De schildklier zit in je hals en maakt het schildklierhormoon aan. Wanneer dit niet in orde is, kun je allerlei klachten hebben. Denk aan gewichtsproblemen, slaapproblemen en problemen met je huid. Talloze vage klachten kunnen worden gekoppeld aan een schildklierafwijking en daarom kan een trage of snelle schildklier ook zo vervelend zijn.

Schildklierklachten door stress

Het is algemeen bekend dat stress niet goed is voor de algemene gezondheid. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je daadwerkelijke schildklierproblemen kunt krijgen door te veel stress. Er zijn mensen die Hashimoto hebben ontwikkeld omdat ze langdurig te maken hadden met stress. Mensen die langdurig te maken hebben met stress kunnen schildklierklachten krijgen en deze kunnen zelfs chronisch zijn. Dit komt omdat stress effect heeft op je bijnieren en je bijnieren zijn eveneens belangrijk voor je schildklier. Om je schildklier gezond te houden, is het belangrijk om niet te veel stress in je leven te hebben én om je bijnieren gezond te houden.

Stress voorkomen

Het beste is vooral om stresssituaties dus te voorkomen. Af en toe in de stress schieten is niet erg, maar wanneer je dag in dag uit gestrest bent, kan dit grote problemen veroorzaken. Stress is niet alleen gevaarlijk voor je schildklier, maar kan er ook voor zorgen dat het verouderingsproces wordt versneld, met alle gevolgen van dien. Ook kun je last hebben van extreme vermoeidheid en depressiviteit. Ook kun je de neiging hebben om je te overeten of om juist veel te weinig te eten, wat ook weer voor allerlei klachten kan zorgen. En we hebben natuurlijk allemaal wel gehoord van die bekende burnout. Genoeg redenen dus om stress te voorkomen.

Neem tijd voor jezelf

Doe dingen voor jezelf die je leuk vindt. Wanneer je last hebt van stress, ben je geneigd om alleen maar te werken om de stress te voorkomen, of om uitgeput op de bank te gaan liggen. Maak oprecht afspraken met jezelf en doe dingen waar je blij van wordt. Ook wanneer je gevoel er niet naar staat, is de kans aanwezig dat dit gevoel al snel verdwijnt wanneer je eenmaal wat leuks voor jezelf doet. Zelf weet je waarschijnlijk wel wat dingen die je leuk vindt. Misschien een sport, of een bepaalde hobby. Misschien vind je het heerlijk om te tuinieren of hou je ervan om lekker in een boek te duiken. Doe dit soort dingen ook en zet ze zelfs in je agenda, zodat je het ook echt doet.

Mediteren

Dit klinkt voor sommige mensen erg zweverig, maar het kan wel degelijk helpen. Iedere dag even mediteren zorgt voor wat meer ontspanning. Een paar minuten mediteren per dag kan al verschil maken. Wanneer je bang bent dat je het mediteren niet zo goed snapt, zou je ook kunnen kiezen voor guided meditations. Deze zijn online, bijvoorbeeld op YouTube, wel te vinden.

Beweeg iedere dag

Iedere dag minimaal een halfuur bewegen is erg goed voor je. Met een heerlijke wandeling of sessie in de sportschool voel je je al snel een stuk beter. Dat komt omdat er tijdens het sporten een stofje wordt vrijgemaakt waar je je goed door voelt. In stressvolle periodes zijn we geneigd om niet of minder te gaan sporten, maar het is echt belangrijk om dit juist wél te doen. Beweging is goed voor je!

Gezonde voedingskeuzes

Hoe gezonder je eet, hoe beter dit voor je mentale gezondheid is. In stressvolle periodes eten we vaak veel ongezonder of eten we juist heel weinig omdat de eetlust is verdwenen. Maar zoetigheid of ongezonde vetten kunnen de stressgevoelens juist versterken. Ook te weinig eten kan ervoor zorgen dat je stressgevoelens worden versterkt. Eet daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk, dit is goed voor je, omdat je zo de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt. Aanvullend zou je in stressvolle periodes extra vitaminesupplementen kunnen nemen. Hiermee krijg je genoeg aanvullende vitamines binnen. Andere supplementen die je kunt overwegen zijn zink, selenium, ijzer, koper en jodium. Deze zijn goed voor zowel je bijnieren als je schildklier.

Voldoende slaap

Ook voldoende slaap is ontzettend belangrijk wanneer je gestrest bent. Dit kan lastig zijn, omdat je vooral in de avonden meer piekert. Je kunt overwegen om voor het slapengaan wat Valeriaan in te nemen. Dit werkt ontspannend. Ook wat ontspanningsoefeningen of meditatieoefeningen voordat je gaat slapen kan helpen. Het kan ook helpen om minstens twee uur voor het slapengaan geen elektronische apparaten meer aan te hebben. Het kijken op een scherm, zoals televisie, computer, ipad of telefoon maakt je juist actiever in plaats van slaperiger.

Ga naar een specialist

Wanneer je echt heel erg gestrest bent, kan het helpen om eens met iemand te praten. Denk aan een maatschappelijk werker of je huisarts. Dit kan best een moeilijke stap zijn, maar tegelijkertijd ook een belangrijke. Het kan heel erg helpen om met mensen te praten die je de juiste handvaten geven om verder te komen.

Houd jezelf goed in de gaten

Als je je schildklier – en de rest van je lichaam – gezond wilt houden, houd jezelf dan goed in de gaten. Loop niet te lang rond met stressgevoelens, maar zorg dat je het herkent en actie onderneemt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.