Een snelle schildklier, wat betekent dat?

Het komt geregeld voor dat mensen last hebben van een snelle schilkdklier. Dit noemen we ook wel Hyperthyreoïdie. Het betekent dat er te veel schildklierhormonen worden aangemaakt en dit kan zorgen voor allerlei problemen. Wat houdt een snelle schildklier in en wat voor een problemen kan dit opleveren?

Wat is een snelle schildklier?

Een snelle schildklier is de tegenhanger van de trage schildklier. Je schildklier maakt dan te veel T3 en T4 hormonen aan. Deze hormonen hebben vooral invloed op bijvoorbeeld je stofwisseling en wanneer er hiervan te veel door je lijf gieren, kan het voor problemen zorgen. De schildklier zorgt voor heel veel functies in je lichaam, en daardoor kunnen de klachten bij een te snelle schildklier zeer uiteenlopend hebben.

Wie kan er een snelle schildklier krijgen?

Een snelle schildklier kan eigenlijk bij iedereen voorkomen. In het algemeen komt het wel vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook is de kans op een snelle schildklier hoger wanneer je ouder wordt. In sommige gevallen kan het ook tijdens de zwangerschap ontstaan. Al hebben de meeste zwangere vrouwen die schildklierklachten ontwikkelen eerder last van een trage schildklier. Mensen van Japanse afkomst lijken eveneens een vergrote kans te hebben op een snelle schildklier. Wanneer de ziekte van Graves in meer families voorkomt, kan ook dit betekenen dat de kans groter is dat jij dit ook ontwikkelt.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een snelle schildklier. Zo kun je bijvoorbeeld de ziekte van Graves ontwikkelen. Ook kan een snelle schildklier ontstaan door een Struma of een schildklierontsteking. Schildklierproblemen veroorzaakt door een ontsteking gaan vaak weer over wanneer de ontsteking is behandeld of verdwenen. In sommige gevallen wordt de hyperthyreoïdie ook veroorzaakt door een tumor of gezwel bij je schildklier.

Ziekte van Graves

De ziekte van Graves noemen we ook wel Basedow of diffuus toxisch struma. Dit is een aandoening die ervoor zorgt dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de schildklierhormonen. Je eigen antistoffen vallen dus je schildklier aan. Hierdoor maakt je schildklier meer schildklierhormonen aan en kun je dus een snellere schildklier krijgen.

Struma

Een Struma is een knobbel. In de meeste gevallen kunnen er meerdere knobbels ontstaan. Dit noemen we dan Toxisch multinodulair struma. Bij deze ziekte zijn er meerdere cellen in de schildklier die lekker hun gang gaan en verder niet kijken hoeveel TSH er naar de schilldklier wordt gestuurd. Normaal zorgt de schildklier ervoor dat het hormoon T3 en het hormoon T4 worden weggestuurd afhankelijk van de hoeveelheid TSH. Wanneer meerdere cellen dit signaal negeren, wordt er dus meer schildklierhormoon uitgestoten en kun je een te snelle schildklier ontwikkelen.

Symptomen en klachten

Bij een snelle schildklier of hyperthyreoïdie kun je last hebben van allerlei vage klachten. Het kan hierdoor lastig zijn om te achterhalen waar je precies last van hebt. Het zou goed kunnen dat je maar een paar van deze klachten hebt. Je hoeft dus niet alle symptomen en klachten te ervaren. Je kunt de volgende klachten en symptomen verwachten bij een snelle schildklier:

Mensen die de ziekte van Graves hebben kunnen ook uitpuilende ogen hebben. Dit is vaak voor de meeste artsen een heel duidelijk kenmerk dat er iets niet goed is.

Hoe wordt een diagnose gesteld?

Om te weten te komen of jij een te snelle schildklier hebt, moet je je bloed laten testen. Doorgaans is de uitslag er dan wel binnen een maand. In sommige gevallen wordt er meteen voor meerdere ziektes en aandoeningen getest wat er aan de hand is. Dit omdat het aan de hand van de klachten niet altijd meteen duidelijk is. Zo kun je ook worden getest op bijvoorbeeld je vitamine B12 en vitamine D. Bij een snelle schildklier word je vrijwel altijd doorverwezen naar een internist. Deze zal je helpen met het vinden van de juiste dosis voor je medicatie en houdt je nauwlettend in de gaten.

Behandelingen tegen een snelle schildklier

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk als je last hebt van een snelle schildklier. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor medicatie. Er kan ook gekozen worden voor een operatie. Dit wordt met name gedaan bij Struma. Soms kan zelfs de hele schildklier worden verwijderd. In dit geval moet je medicatie blijven nemen, zodat je de T3 enT4 hormonen nog steeds binnen krijgt.

Wat kun je zelf nog doen?

Zelf kun je helaas weinig doen wanneer je eenmaal een te snelle schildklier hebt. Dit moet toch echt behandeld worden door middel van medicatie of een operatie.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.