Een trage schildklier, wat nu?

Er zijn veel mensen die een trage schildklier hebben. Heb jij zelf een trage schildklier of ken je iemand die hier last van heeft? Dan kan het goed zijn om je eens goed in te lezen, zodat je weet wat dit precies is en welke problemen er kunnen ontstaan. Wat is een trage schildklier en waarom kan dit voor problemen zorgen?

Wat is een trage schildklier?

Een trage schildklier is één van de meestvoorkomende problemen die je met je schildklier kunt hebben. Je schildklier is belangrijk voor bijvoorbeeld je stofwisseling. Wanneer het orgaan te traag is, noemen we dit hypothyreoïdie. Het houdt eigenlijk in dat je schildklier te weinig T3 en T4 hormonen aanmaakt. Deze hormonen hebben invloed op alles in je lichaam en wanneer deze te weinig worden aangemaakt, kan dit voor problemen zorgen. Hoe ouder je wordt, hoe groter eveneens de kans is op een langzame schildklier. Daarom wordt ook aangeraden om een test te laten doen wanneer je zestig jaar of ouder bent.

Wie hebben een langzame schildklier?

De trage schildklier kan bij iedereen voorkomen. In het algemeen zijn het echter vooral vrouwen die hier last van hebben. Wanneer je in je familie mensen hebt met een auto-immuunziekte, kan het tevens zo zijn dat jij een vergrote kans hebt op problemen met de schildklier. Ook hebben mensen met het syndroom van down een grotere kans op een trage schildklier.

Hoe ontstaat het?

Hypothyreoïdie kent verschillende oorzaken. In veel gevallen is er sprake van anti-stoffen die je schildklier aanvallen in plaats van helpen. Dit is helaas niet iets dat je kunt voorkomen. In dit geval kan het zelfs zo zijn dat je schildklier op den duur stopt met werken. Ook door een zwangerschap kan een trage schildklier ontstaan. In sommige gevallen is dit slechts tijdelijk. Er wordt in diverse onderzoeken daarnaast een band gelegd tussen je voeding en je stressniveau. Mensen die ongezond eten of een periode in een extreme stress-situatie hebben gezeten, kunnen eveneens klachten met hun schildklier ontstaan. In de meeste gevallen zijn schildklierklachten het hele leven.

Symptomen en klachten

Een trage schildklier of hypothyreoïdie herken je niet direct, omdat je ontzettend veel vage klachten kunt hebben. Er is een enorme lijst aan symptomen die bij een trage schildklier passen en die je niet misschien direct koppelt aan je problemen met je schildklier. Het is goed mogelijk dat je maar een paar van deze symptomen ervaart en daardoor niet direct doorhebt wat er aan de hand is. De volgende symptomen en klachten kunnen worden gekoppeld aan een trage schildklier:

Gevaren

Wanneer iemand een extreem trage schildklier heeft, kan dit voor ernstige problemen zorgen. Iemand kan het bewustzijn verliezen of zelfs in coma raken. Ook kunnen er hartproblemen ontstaan. Vrouwen die zwanger zijn lopen tevens meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Ook kan het ongeboren kind een achterstand krijgen in de geestelijke ontwikkeling, omdat het in de eerste drie maanden het schildklierhormoon van zijn moeder krijgt en nog niet zelf aanmaakt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer een arts het vermoeden heeft dat er wellicht sprake is van een trage schildklier, dan kan dit alleen worden getest middels bloedafname. Veel artsen zullen meteen meerdere dingen controleren, omdat het niet altijd duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Zo kun je ook meteen worden getest op diabetes en kan worden gecontroleerd of je wel genoeg vitamine B12 en vitamine D in je lichaam hebt. De bloedtest zal altijd een paar dagen tot een week later binnen zijn bij de arts. Wanneer hieruit blijkt dat de waarden voor T3 of T4 te laag zijn, is er sprake van een trage schildklier. In de meeste gevallen zal je vervolgens worden doorverwezen naar een internist, maar sommige artsen zullen je zelf behandelen.

Medicatie tegen een trage schildklier

Om de schildklier beter te laten werken, zul je speciale medicatie moeten gebruiken. Het instellen van deze medicijnen kan best lastig zijn, omdat de dosis precies goed moet zijn. Dit betekent dat je regelmatig opnieuw bloed moet laten afnemen om te kijken of je medicatie goed is ingesteld.

Wat kun je zelf doen?

Om je schildklier optimaal te laten werken, is het belangrijk om goed en gevarieerd te eten. Kies voor groene groentes, zoals spinazie en boontjes. Ook peulvruchten, vis en schaaldieren kunnen goed voor je helpen. Verder kunnen supplementen met jodium, selenium, zink, en koper helpen. Let er wel op dat supplementen een trage schildklier nooit volledig kunnen oplossen. Raadpleeg voor gebruik ook altijd je arts, zodat je zeker weet of je je lichaam geen schade doet.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.