Vitamine B12 en de Schildklier

Wist je dat er veel schildklierpatiënten zijn die een tekort hebben aan vitamine B12? Dit is niet altijd direct duidelijk, omdat het te maken kan hebben met je Waarom is dit en wat kun je zelf nou eigenlijk tegen doen?

Afwijkingen aan de schildklier

De schildklier is belangrijk voor onze metabolisme en het stuurt veel verschillende onderdelen van je lichaam aan. Wanneer er iets mis gaat met de schildklier, wordt deze te langzaam of te snel en dit heeft alle gevolgen van dien. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid of juist van enorme hyperactiviteit. Mogelijk raak je moeilijk van je gewicht kwijt en kom je heel makkelijk aan. Het is ook goed mogelijk dat je het snel koud hebt.

Vitamine B12 tekort

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B12, dan zijn de symptomen hiervan soms enigszins gelijk met die van een trage schildklier. Zo kun je last hebben van concentratieproblemen, spierpijn, vermoeidheid, haaruitval en heb je het snel koud. Omdat de symptomen zo dicht bij elkaar liggen, komt het nog wel eens voor dat er in eerste instantie een verkeerde diagnose wordt gesteld. Als de klachten daarna blijven aanhouden kan het duidelijk worden dat er mogelijk iets anders aan de hand is. Het kan echter een tijdje duren tot dit wordt opgemerkt. Een nadeel is ook dat je vaak pas klachten opmerkt na een langere periode. Het kan soms een jaar duren tot je de symptomen ervaart die bij een tekort aan vitamine B horen.

Waar zit de vitamine in?

Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten. Denk aan zuivel, eieren, vis en vlees. Om deze reden moeten mensen die veganistisch eten altijd aanvullend vitamine B12 innemen.

Last van beiden

Het komt ook regelmatig voor dat mensen met een trage schildklier eveneens een tekort hebben aan vitamine B12. Dit komt omdat mensen met een auto-immuunziekte de vitamine B12 minder goed kunnen absorberen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met coeliakie. Een schildklieraandoening kan ook een vorm van een auto-immuunziekte zijn en dit is met name het geval bij mensen die de ziekte van Hashimoto of de ziekte van Graves hebben. Een andere reden is dat een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan door chronische problemen in de darmen. Er zijn schildklierpatiënten die ook met regelmaat last hebben van hun darmen. Dit kan dus zeker meespelen. Er wordt dus steeds vaker een verband gezien tussen de beide aandoeningen.

Wat moet je doen?

Het is een goed idee om je schildklier én je vitamine B12 te controleren. Vraag dit bij je arts, want dit kan doorgaans gemakkelijk gedaan worden middels een bloedtest en hierdoor ben je veel beter op de hoogte. De uitslag is er meestal al binnen een paar dagen en dit geeft je direct meer helderheid. Sommige artsen vinden het niet nodig om op beide te testen, maar het kan zeker gaan kwaad dit wel te doen. Maak in zo’n geval duidelijk dat je graag alles wilt laten testen en communiceer goed met je arts.

Medicatie

Voor de schildklierafwijking bestaat medicatie die je kan helpen de klachten onder controle te houden. Wanneer er een tekort is ontstaan door vitamine B12, zijn er meerdere opties mogelijk. Je zou bijvoorbeeld middels een supplement ervoor kunnen zorgen dat je meer vitamine B12 binnenkrijgt. Het is overigens niet verstandig om zelf allerlei vitamines te gaan innemen. Doe dit altijd in overleg met je huisarts. Je kunt het ook via een injectie in je lichaam krijgen. Deze injectie moet je eens in de twee, drie maanden laten zetten en bevat meteen een flinke dosis vitamine B12. Zo kun je er even tegenaan. Let er wel op dat het even kan duren tot alle klachten volledig verdwenen zijn. Geef dit dus wel even de tijd. Het is helemaal niet raar als je na drie maanden nog geen verschil ziet. Hoe vervelend dat ook is, maar weet dat het eind van de klachten dan wel eindelijk in zicht is. Dat is natuurlijk ook wat waard.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.