Wat is de schildklier nou eigenlijk?

Je hebt vast wel eens gehoord over de schildklier. Misschien heb je zelf schildklierklachten, of is er iemand in je omgeving die hier problemen mee heeft. Hoewel de schildklier geen onbekend begrip is, weten we lang niet altijd wat dit orgaan nou eigenlijk is. Wat doet onze schildklier en waarom is het zo vervelend om hier klachten mee te hebben? Wat is de schildklier nou eigenlijk precies? Waarom is je schildklier zo belangrijk voor je lichaam?

Wat is de schildklier?

De schildklier – ook wel thyroid – is een ontzettend klein orgaan. Het zit aan de voorkant van je hals, tegen je slokdarm aan en weegt in totaal ongeveer vijfentwintig gram. Het orgaan heeft de vorm van een vlinder en bestaat uit twee delen. Deze delen noemen we doorgaans kwabben. Op deze kwabbben zijn allemaal kleine blaasjes en tussen deze blaasjes liggen cellen. Er gaan maar liefst vier slagaders naar je schildklier en hiermee is dit orgaan het meest doorbloedde van je hele lichaam.

Grote en belangrijke functies

Hoewel je schildklier heel klein is, is het een zeer belangrijk orgaan en kunnen er grote gevolgen ontstaan wanneer er iets mis mee is. Je schildklier maakt namelijk het schildklierhormoon aan en dit is belangrijk voor ontzettend veel functies in je lichaam. Bijvoorbeeld:

  • Je hartslag
  • Je bloeddruk
  • Je groei
  • Je energie
  • Verbranding van vetten
  • Geestelijke gemoedstoestand

Wat doet de schildklier precies?

De schildklier maakt de hormonen T3 en T4 aan. De schildklier wordt hiervoor aangestuurd door de hypofyse en hypothalamus. De hypothalamus is een gebied in je hersenen dat constant in de gaten houdt of er genoeg schildklierhormonen zijn. Deze stuurt vervolgens naar de hypofyse door dat er een schildklierstimulerend hormoon naar de schildklier moet worden gestuurd. Dit hormoon heet TSH. Wanneer de schildklier TSH binnenkrijgt, maakt het T3 en T4 aan. Dit gebeurt 24 uur per dag, de hele dag door en je merkt er doorgaans helemaal niets van. T3 en T4 worden allemaal via het bloed door je hele lichaam gezonden.

Wat is T3?

Het schildklierhormoon T3 noemen we ook wel trijodothyroxine. Dit hormoon heeft vooral invloed op je stofwisseling, je andere organen en je energie. T3 is altijd gebonden aan eiwitten en kan dus niet zomaar vrij ronddwalen door je bloed.

Wat is T4?

T4 noemen we thyroxine. Dit hormoon wordt aangemaakt door de schildklier en later omgezet in T3. Een gedeelte ervan ligt als opslag in je schildklier. Bij een teveel aan T4 kan het daarom ook wat opgezwollen voelen in je keel. De rest van de T4 zit in je bloed en wordt opgenomen door eiwitten.

Niet goed werkende schildklier

Het kan voorkomen dat de schildklier niet goed werkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er antistoffen worden aangemaakt die juist tegen je schildklier vechten. Hierdoor kan de schildklier verkeerde signalen doorkrijgen en maakt het te veel of juist te weinig T3 en T4 aan.

Wanneer je schildklier niet goed werkt, kun je dan ook erg veel problemen krijgen, waardoor je je alles behalve goed voelt. Zo kun je een te trage schildklier krijgen (ook wel hypothyreoïdie genoemd), een snelle schildklier (ook wel hyperthyreoïdie). Deze twee problemen zijn elkaars tegenpolen, maar toch hebben ze ook veel gemeen. Je kunt bijvoorbeeld veel vreemde klachten hebben die in eerste instantie onverklaarbaar lijken. Met een bloedtest kun je kijken of je schildklier nog goed functioneert. De huisarts kan je hier een test voor laten doen. Er zijn ook mogelijkheden om zelf te testen of je een schildklierprobleem hebt, bijvoorbeeld met een thuistest. Het is echter wel belangrijk om ook naar een arts te gaan. Je huisarts kan je – indien nodig – een doorverwijzing geven voor het ziekenhuis.

Behalve een versnelde of vertraagde schildklier zijn er nog een aantal verschillende ziektes die kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld:

Behandeling voor schildklierproblemen

De behandeling voor schildklierproblemen is in de meeste gevallen op te lossen met medicijnen. In sommige gevallen kan er ook worden besloten om de gehele schildklier te verwijderen. Daarna is er ook medicatie nodig, zodat je nog steeds T3 en T4 in je lichaam krijgt. Mensen die medicijnen gebruiken voor hun schildklier, zitten daar vaak hun hele leven aan vast. Een bekend medicijn is Thyrax.

Bij wie komt het voor?

Schildklierproblemen kunnen bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. In het algemeen komen deze problemen echter vaker voor bij vrouwen dan mannen. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is op schildklierproblemen, maar je kunt er ook op jonge leeftijd al mee te maken hebben.  Schildklierproblemen kunnen worden versterkt door een slechte levensstijl of te veel stress. Het kan ook te maken hebben met je antistoffen die niet goed functioneren. Er zijn dus verschillende oorzaken voor.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.