Hoe kun je leven zonder schildklier?

Er zijn diverse redenen waarom een schildklier wordt verwijderd. In de meeste gevallen heeft dit te maken met schildklierkanker. Er wordt dan door de arts besloten om de schildklier te verwijderen. Maar hoe kun je leven zonder schildklier? Wat zijn zaken waar je op moet letten?

Verwijderen van je schildklier

Wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld schildklierkanker kan ervoor gekozen worden om de volledige schildklier te verwijderen. Dit wordt gedaan om uitzaaiingen te voorkomen of omdat de schildklier niet meer te redden is. Het is een heftige operatie en het is daarnaast belangrijk om te realiseren dat je zonder schildklier niet kunt leven. Je hebt je schildklier namelijk nodig. Gelukkig betekent het niet dat je zonder schildklier meteen dood gaat. Er zijn namelijk medicijnen die ervoor zorgen dat je toch nog schildklierhormonen in je lichaam krijgt.

Helemaal geen schildklier bij geboorte

Een zeer klein percentage mensen wordt geboren zonder schildklier. Ook zij moeten leren leven hoe het is om geen schildklier te hebben en zitten hun hele leven vast aan medicatie.

Let op je voeding

Wanneer je geen schildklier meer hebt, is het aan te raden om goed te letten op je eetpatroon. Zo wordt het bijvoorbeeld afgeraden om producten met veel soja te eten. Ook kan het helpen om op te letten bij gluten. Sommige mensen hebben er daarnaast baat bij als ze geen voeding eten dat afkomstig is uit de nachtschade-familie. Het is vooral handig om goed te bekijken op welke voeding je lichaam reageert.

Neem voldoende rust

Eén van de effecten waar je veel last van kunt hebben als je geen schildklier hebt, is dat je energieniveau niet goed is. Het kan zijn dat je met momenten extreem moe bent en weinig puf hebt om dingen te ondernemen. Luister in dit soort gevallen altijd goed naar je eigen lichaam en neem de rust wanneer je lijf daarom vraagt. Probeer ook niet te gefrustreerd te zijn als dingen niet lukken zoals jij wilt. Met die frustraties kom je niets verder.

Je mag bang zijn

Je schildklier laten verwijderen is niet niks en het is logisch dat je dan bang bent. Zelfs jaren na het weghalen van je schildklier, kun je regelmatig bang zijn over de effecten en gevaren. Het kan iets zijn dat telkens aanwezig is in je hoofd en dat je je er erg zorgen om maakt. Dit moet je gewoon accepteren. Je mag bang zijn. Dat is zelfs logisch!

Depressieve gevoelens zonder schildklier

Eén van de dingen die mensen zonder schildklier vaak ervaren, is dat ze zich depressief voelen. Dit kan erg zwaar meewegen en het bepaalt veel voor je. Het kan daarom goed zijn om sowieso iedere dag tenminste één ding te doen waar je blij van wordt. Bedenk voor jezelf wat dit dan ongeveer kan zijn. Denk aan vrolijke muziek luisteren, sporten of een bepaalde hobby waar je ontspannen van wordt. Het kan ook zeker helpen om met een psycholoog of maatschappelijk werker te praten. Zie dit niet als iets zwaks, maar als een manier om om te leren gaan met je emoties.

Vaak naar de dokter

Houd er rekening mee dat je na het verwijderen van je schildklier nog regelmatig naar je arts moet gaan. Sowieso in het begin, omdat het vaststellen van de juiste dosering nog best wat tijd in beslag kan nemen. Ook zullen er regelmatig controles zijn om te kijken of alles goed gaat met je. Deze controles zijn belangrijk, omdat er behoorlijke verschillen in kunnen zitten hoeveel schildklierhormonen je lichaam nodig heeft. Ook is het erg belangrijk hoe je je voelt bij de dosering van de medicatie.

Niet iedereen zal je begrijpen

Het is voor mensen niet altijd even goed te begrijpen wanneer je geen schildklier meer hebt. Het is goed mogelijk dat je te horen krijgt: “Maar ze hebben je schildklier verwijderd, dan zijn alle klachten van voorheen toch weg?” of: “Je hebt je kanker toch overwonnen, waarom heb je het nu dan nog heel zwaar?”
Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, omdat je wel degelijk een hoop klachten kunt hebben en het absoluut een groot probleem is. Maar omdat veel van je klachten onzichtbaar zijn voor de mensen in je omgeving, is het voor anderen niet altijd goed te zien waar je mee worstelt.

Focus op wat je wel kunt

Het is heel gemakkelijk om je vooral te richten op wat je niet meer kunt nu je geen schildklier meer hebt. Pas echter op dat je in een soort slachtofferrol komt te zitten. Daar word je zelf niet beter door en de kans is ook dat je omgeving het niet zal waarderen. Kijk daarom vooral naar wat je nog wel allemaal kunt en haal daar je kracht en energie uit. Het is een veel positievere aanpak en daar heb je zelf ook het meeste aan. Wees blij dat je nog een hoop kunt en richt daar je energie op.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.