Hoe kun je schildklierkanker herkennen?

Schildklierkanker is een serieuze aandoening die voor flinke problemen kan zorgen. Hoe eerder je schildklierkanker ontdekt, hoe beter. Het is dan namelijk gemakkelijker te behandelen. Hoe kun je schildklierkanker ontdekken?

Wat is de schildklier?

De schildklier is een belangrijk orgaan dat we nodig hebben voor zo’n beetje alles in ons lichaam. De schildklier zit in je hals en zorgt ervoor dat ons metabolisme goed blijft lopen. Als er problemen met de schildklier zijn, kun je problemen ontwikkelen met je gewicht, je energie en je humeur. Daarnaast zijn er nog talloze andere symptomen die kunnen optreden. Het is ook mogelijk dat je schildklierkanker krijgt. Dit is vrij zeldzaam, maar kan wel voor grote gevolgen zorgen. Hoe kun je schildklierkanker ontdekken?

Wat is schildklierkanker?

Bij schildklierkanker zit er een kwaadaardig gezwel op of bij de schildklier. Door dit gezwel kan de schildklier niet meer goed functioneren en kunnen er klachten ontstaan vergelijkbaar met een snelle of langzame schildklier.

Hoe kun je schildklierkanker herkennen?

Bij veel vormen van kanker zijn er verschillende testen om op tijd te achterhalen of er sprake is van kanker. In de meeste gevallen geldt dat hoe eerder je erbij bent, hoe beter het is. Hiermee voorkom je uitzaaiingen en het is dan ook doorgaans beter en makkelijker te behandelen. Bij schildklierkanker is het lastiger om er op tijd bij te zijn, omdat de klachten in eerste instantie kunnen lijken op een te snelle of te trage schildklier. Er wordt dan een bloedonderzoek gedaan, waar wel uitkomt dat de schildklier te langzaam of te traag is, maar niet dat er sprake is van kanker. Hierdoor kun je soms langer met een kwaadaardig gezwel rondlopen dan je dacht.

Let vooral goed op de symptomen die je kunt hebben. Eén van de belangrijkste is dat je daadwerkelijk een bult in je hals voelt. Dit betekent niet altijd dat er een kwaadaardig gezwel zit. Het kan ook struma zijn en dit is goed te behandelen. Een ander symptoom om goed in de gaten te houden is dat je stem mogelijk hees wordt.

Andere symptomen

Andere symptomen die je in de gaten kunt houden zijn dat je last hebt van nekpijn of flinke keelpijn. Deze pijn kan doortrekken tot de oren, maar dat is niet altijd het geval. Mogelijk heb je moeite met slikken of met ademhalen, dit kan door het gezwel komen. Sommige mensen moeten telkens hoesten, zonder dat ze echt verkouden zijn. De hoest is dan ook niet op een andere mogelijke manier te verklaren.

Naar de dokter

Wanneer je dit soort symptomen hebt is het belangrijk direct naar de dokter te gaan. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de kans op goede genezing is. Schildklierkanker is overigens goed te behandelen. Een behandeling is in de meeste gevallen succesvol, maar natuurlijk wil je alsnog zo snel mogelijk ingrijpen zodra je het idee hebt dat er iets niet goed is.

Zit schildklierkanker in de familie?

Schildklierkanker komt in sommige families meer voor dan in anderen. Wanneer het bij jou in de familie vaker voorkomt, kun je wel af en toe eens testen of er mogelijk kankercellen aanwezig zijn bij je schildklier. Dit kan door middel van een biopsie of een CT-scan. Er kan ook worden gekeken of je het gen bij je draagt dat vaak voor schildklierkanker kan zorgen. Met dit soort onderzoeken kun je er sneller bij zijn, maar daar moet je dan wel zelf naar vragen. Lang niet alle artsen willen dit soort onderzoeken direct laten doen of hier een doorverwijzing voor vragen. Leg daarom ook goed uit waarom je je hierop wilt laten testen. Let op dat deze testen niet prettig zijn om te laten doen. Dit kan ook een reden zijn waarom sommige artsen huiverig zijn om er wat tegen te laten doen.

Schildklierkanker is zeldzaam

Zoals gezegd, schildklierkanker is erg zeldzaam, dus de kans dat er iets mis is, is vrij klein. Toch is het belangrijk om oplettend te blijven, zeker wanneer het vaak in de familie komt.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.