Wat is schildklierkanker?

Schildklierkanker is kanker die je kunt hebben aan of bij je schildklier. Dit is in de meeste gevallen erg goed te behandelen, maar het kan wel zorgen voor veel vervelende klachten. Wat is schildklierkanker precies en wat voor een problemen kunnen er ontstaan?

Wat is schildklierkanker?

Schildklierkanker is kanker die ontstaat bij of aan je schildklier. Het wordt ook wel Schildkliercardimoon genoemd. Het is een vrij zeldzame ziekte, die ieder jaar tussen de 300 en 600 mensen krijgen. Dit zijn voornamelijk vrouwen, maar ook mannen kunnen getroffen worden door schildklierkanker. De gemiddelde leeftijd waarop de kanker optreedt ligt rond de vijfendertig jaar. Bij schildklierkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor op of nabij de schildklier.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van schildklierkanker is niet bekend, maar er zijn wel veel onderzoeken naar gedaan. Er zijn door sommige wetenschappers verbanden gelegd met stralingen. Ook wordt er vermoed dat een jodiumtekort kan zorgen tot schildklierkanker. Meestal ontwikkelt er dan een struma, dit is een opgezwollen schildklier. Wanneer je struma krijgt, is dit meestal goedaardig, maar het kan dus ook kwaadaardig worden. Als laatste lijkt schildklierkanker in bepaalde families vaker voor te komen dan in andere.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het kan best lastig zijn om de diagnose voor schildklierkanker te stellen. Wanneer je vage klachten hebt, wordt er eerder gedacht aan een te snelle schildklier of langzame schildklier, dan aan schildklierkanker. Je kunt het wel merken wanneer de kanker al verder ontwikkeld is. Dan kun je een zichtbare zwelling bij je keel voelen. Ook kun je last hebben bij het slikken. Wanneer je dit soort symptomen hebt, kan er een scan worden gedaan en wordt de diagnose officieel gesteld. Let er op de dat symptomen per persoon anders kunnen zijn en dat is juist het lastige. Hierdoor is het eigenlijk zelden zo dat je het op tijd kunt merken. Wanneer schildklierkanker in je familie voorkomt, zou je het af en toe eens kunnen laten testen door middel van een scan. Zo weet je wat beter wat er aan de hand is.

Behandeling

Er zijn verschillende vormen van behandeling. Er kan gekozen worden voor radioactieve jodium om de zwelling af te nemen, maar in de meeste gevallen zal er gekozen worden voor een operatie. Dit betekent dat je schildklier gedeeltelijk of volledig wordt verwijderd. De operatie is redelijk goed te doen en duurt ongeveer anderhalf uur. Je bent dan onder een algehele narcose. De mogelijke bijwerkingen van deze behandeling zijn dat je soms wat hees kan worden. Ook is het mogelijk dat de bijschildklieren beschadigd raken. Dit kan ervoor zorgen dat je minder calcium opneemt. Met medicatie kan dit worden opgelost.

Medicijnen na verwijderen van de schildklier

Als je vanwege je schildklierkanker je schildklier hebt moeten verwijderen, dan heb je schildklierhormonen van buitenaf nodig. Het is namelijk niet mogelijk om te leven zonder schilkdlier. Gelukkig kan dit in de vorm van medicatie en hoef je je verder niet echt ergens druk om te maken. Je zal hierin ook altijd goed worden geholpen door je behandelend arts.

Na de behandeling van schildklierkanker

Heb je schildklierkanker gehad en heb je hier een behandeling voor gehad? Dan is het belangrijk dat je nog nabehandeld wordt. De kanker kan altijd terugkomen, en dit geldt vooral voor mensen die een behandeling met radioatieve jodium hebben gehad. Zij moeten daarom regelmatig terugkomen om te controleren of de kanker niet terug is gekomen. Bij mensen zonder schildklier is het belangrijk dat ze altijd blijven kijken of je genoeg schildklierhormonen binnen krijgt. Dit wordt getest door middel van je bloed.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.