Hoe kun je aankomen met een snelle schildklier?

Eén van de problemen die je kunt hebben wanneer je schildklier te snel is, is dat je heel moeilijk kunt aankomen en snel gewicht verliest. Het kan hierdoor behoorlijk frustrerend zijn om toch aan te komen. Hoe kun je aankomen met een snelle schildklier?

Een te snelle schildklier

Een te snelle schildklier houdt in dat je schildklier meer schildklierhormoon aanmaakt dan normaal. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam volledig uit balans raakt. Zo kun je je erg opgejaagd voelen en is het moeilijk om in slaap te vallen. Ook kun je last hebben van diarree en is het mogelijk dat je last hebt van jeuk en angstaanvallen. En ook een van de dingen die veelvuldig voorkomt, is dat mensen plotseling veel gewicht kwijtraken of heel moeilijk kunnen aankomen. Een te laag gewicht kan voor allerlei gezondheidsrisico’s zorgen.

Gevaren van ondergewicht

Wanneer je te dun bent, dan kan dit allerlei problemen opleveren. Zo is het bijvoorbeeld bij vrouwen slecht voor hun menstruatie en vruchtbaarheid. Ook kun je je spieren aantasten wanneer je te licht bent en is het mogelijk dat je meer lichaamshaar krijgt. Ook kan in extreme gevallen je hart het zwaar hebben. Tevens kun je licht in je hoofd raken en flauwvallen of – indien het ondergewicht erg extreem is – kun je zelfs in coma raken. De meeste bijwerkingen van ondergewicht merk je niet meteen, het is meer hoe langer je het hebt, hoe ernstiger het kan zijn. Mensen met een snelle schildklier doen vaak erg hun best, maar kunnen absoluut niet aankomen. Er zijn echter wel wat manieren om toch gewicht erbij te krijgen.

Houd je bloedresultaten in de gaten

Met een te snelle schildklier, is het vooral erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je bloedwaarden. Daarom moet je regelmatig je bloed laten testen. Een keer per halfjaar wordt doorgaans aangeraden. Aan je bloeduitslag is meteen te zien hoe het met je schildklier is, en wanneer deze te snel is kan dit invloed hebben op je gewicht. Ook wanneer je schildklier te traag is, is het mogelijk dat je moeilijk kunt aankomen, al is dat wel wat zeldzamer. Maar het is dus sowieso belangrijk om meteen in te grijpen indien je bloedwaarden afwijken.

Kies voor voeding met veel voedingsstoffen

Sommige mensen met een te snelle schildklier willen zo graag aankomen, dat ze kiezen voor voeding met veel calorieën. Denk aan zoetigheid zoals snoep en frisdrank of gefrituurd eten. Dit is alles behalve gezond voor je. Om aan te komen, kun je het beste kiezen voor voeding waar veel voedingsstoffen in zitten. Dit vult beter en zorgt er tevens voor dat je aan kunt komen op een gezonde manier. Voorbeelden van voeding met veel voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld:

 • Rood vlees
 • Orgaanvlees
 • Noten
 • Zaden
 • Quinoa
 • Spinazie
 • Avocado
 • Boerenkool
 • Eieren
 • Radijsjes
 • Wortels

Extra proteïne

Het kan heel erg goed helpen om extra proteïne binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door dagelijks een smoothie te maken met toegevoegde proteïne. Smoothie inspiratie? Zie deze website (aff.). Dit is een goede manier om op een gezonde manier wat meer aan te komen. Zeker wanneer je sport is dit een echte must.

Krachttraining

Krachttraining is erg belangrijk wanneer je een snelle schildklier hebt. Je versnelde schildklier kan ervoor zorgen dat je spieren worden afgebroken. Met krachttraining voorkom je dit én kun je ook meteen wat aankomen in gewicht. Spieren worden namelijk zwaarder wanneer ze groeien. Bij krachttraining train je vooral je spieren door middel van gewichten of oefeningen waarbij je je lichaam gebruikt als gewicht. Er wordt aangeraden om zeker drie keer per week krachttraining te doen wanneer je een snelle schildklier hebt. Zorg ook voor voldoende rustdagen tussendoor.

Fenegriek

Fenegriek is een kruid dat ervoor kan zorgen dat je meer eetlust krijgt. Dit kan dus ook zeker helpen. Je kunt hier eventueel supplementen voor kopen. Voor vrouwen is het goed om te weten dat Fenegriek ook voor meer borstvorming zorgt. Het is namelijk ook een natuurlijke borstvergroter.

Aankomen met een schildklier: diëtiste

Lukt het je alsnog niet om aan te komen? Dan zou je ook kunnen overwegen om eens naar een diëtiste te gaan. Zorg dan wel dat je naar een diëtiste gaat die zich ook heeft ingelezen in schildklierproblemen, zodat hij of zij wel begrijpt waar je tegenaan loopt en je daardoor gerichter kan helpen. Een diëtiste zal je eetpatroon bekijken en proberen je te helpen waar nodig. Soms kan het lastig zijn om zelf goed in te zien waar je eventueel je eetpatroon aan kunt passen en een diëtiste heeft hier al meer kijk op. Je zou je huisarts voor een verwijzing kunnen vragen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.