Hoe kun je het beste sporten met een snelle schildklier?

Een snelle schildklier, wordt ook wel een hyperthyreoïdie genoemd. Wanneer je hier problemen mee hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Maar wat kun je nu het beste doen qua beweging? Hoe kun je het beste sporten met een snelle schildklier?

Een snelle schildklier

Een snelle schildklier houdt in dat je schildklier te veel schildklierhormonen aanmaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je maar moeilijk aankomt en heel snel afvalt. Ook kan het zijn dat je extreem veel energie hebt en je opgejaagd voelt. Een snelle schildklier kan verschillende oorzaken hebben, zoals de ziekte van Graves. Om een snelle schildklier tegen te gaan zijn er verschillende medicijnen die je je hierbij kunnen helpen. Om te achterhalen of je een snelle schildklier hebt, kun je een bloedtest doen. De uitslag is dan ongeveer een week later bekend.

Kun je sporten met een snelle schildklier?

Sporten wordt altijd gezien als gezond en belangrijk, maar wanneer je een snelle schildklier hebt, kan het zijn dat het niet altijd de beste optie is om flink te gaan sporten. In sommige gevallen kan sporten namelijk meer kwaad dan goed doen voor je. Wanneer je een snelle schildklier hebt, is de kans aanwezig dat je spieren onderontwikkeld zijn. Wanneer je een snelle schildklier hebt, kan het in veel gevallen veel moeilijker zijn om te sporten. Het is daarbij dan erg belangrijk om erg goed naar je lichaam te luisteren en zeker niet te veel te sporten. In sommige gevallen kan dit betekenen dat je bijna niet kunt sporten, omdat je lichaam het niet goed aan kan. Dit is heel vervelend, vooral wanneer je in het verleden ook veel hebt gesport. Bedenk je echter goed dat sporten in zo’n geval meer kwaad dan goed kan doen. Laat je daarom ook altijd goed adviseren door je behandelend arts. Wil je toch sporten? Dan zijn er verschillende mogelijkheden die goed voor je kunnen zijn. Bij iedere activiteit geldt wel dat je altijd naar je lichaam moet blijven luisteren. Voelt het niet goed? Stop dan.

Let goed op je hartslag

Het is goed mogelijk dat je last krijgt van hartkloppingen tijdens het sporten, wanneer je een snelle schildklier hebt. Wil je toch gaan sporten? Houd je hartslag dan goed in te gaten, bijvoorbeeld door middel van een hartslagmeter. De hartslagmeters op de fitnessapparaten in de sportschool zijn meestal niet helemaal accuraat, houd dit goed in je achterhoofd.

Houd je gewicht in de gaten

Houd met het sporten ook je gewicht altijd goed in de gaten. Mensen met een versnelde schildklier vallen vaak heel snel en veel af. Als je extra gaan sporten, kan het dan ook zijn dat je nog sneller afvalt. Let hier goed op, want dit kan talloze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Mensen met een snelle schildklier kunnen dezelfde problemen ondervinden als mensen met anorexia. Houd dus altijd je gewicht goed in de gaten. Val je te veel af? Stop dan met sporten.

Yoga

Yoga is een goede manier om toch in beweging te komen zonder dat het meteen super intensief wordt. Yoga kan zo zwaar worden als je het zelf wil, maar ook wanneer je lijf het niet goed aan kan, is het mogelijk yoga op je eigen niveau te doen. Een ander bijkomend voordeel is dat je meer ontspannen raakt dankzij yoga. Dit kan voor mensen met een snelle schildklier zeer prettig zijn, omdat ze vaak al een opgejaagd en gestrest gevoel ervaren.

Tai-Chi

Tai-chi is net als yoga een sport waarbij je wel aan het bewegen bent en je spieren traint, maar niet intensief bezig bent. Daarnaast kan het je helpen om beter te ontspannen.

Zwemmen

Zwemmen kan erg intensief zijn, maar tegelijkertijd ook lekker low-impact. Je pakt hier wel al je spieren mee, en omdat je in het water zit, belast je je lijf er ook niet heel erg mee. Je zou ook speciale groepslessen in het water kunnen overwegen, denk aan aquajoggen.

Wandelen

Wandelen is eigenlijk altijd goed, maar ook hierbij geldt: luister goed naar je lichaam. Voor mensen met een snelle schildklier kan een flinke wandeling soms zelfs al te veel zijn. Bouw het wandelen daarom rustig op en kijk goed wat je lichaam aankan. Door in de natuur te lopen kun je er ook meteen voor zorgen dat je geest meer rust krijgt.

Kan ik dan echt nooit meer sporten?

Als jij een fanatiek sporter bent, en je te horen krijgt dat je schildklier te snel is, dan is dat behoorlijk schrikken. Het betekent dat je opeens een stuk minder kan en mag bewegen. Is dit voor altijd het geval? Nee. Gelukkig is er goede medicatie en wanneer je schildklier weer goed functioneert is het in de meeste gevallen gewoon mogelijk om weer volledig te gaan sporten. Bouw dit dan wel altijd wat rustig op en doe nooit zomaar iets zonder overleg met je behandelend arts.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.