Snelle schildklier en slaapproblemen

Met een snelle schildklier heb je al snel een soort opgejaagd gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts niet goed kunt slapen en een slaaptekort ontwikkelt. Welke tips zijn er om hier iets tegen te doen?

Snelle schildklier

Een snelle schildklier kan erg vervelend zijn. Het houdt in dat je schildklier te veel T3 en T4 hormonen aanmaakt. Hierdoor kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Zo kun je bijvoorbeeld opeens veel gewicht kwijtraken, kun je last hebben van jeuk en voel je je mogelijk depressief. Een van de symptomen die je ook kunt hebben is dat je moeilijk en weinig slaapt. Dit kan een groot probleem vormen, omdat de vermoeidheid voor allerlei extra problemen kan zorgen. Denk aan gebrek aan focus en hoofdpijn. Er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om wel beter te slapen als je een snelle schildklier hebt.

Bloedwaarden in orde

Het eerste wat je moet doen is zorgen dat je bloedwaarden in orde zijn. Dit is belangrijk om ieder halfjaar in ieder geval één keer te testen. Zo weet je of de hoeveelheid medicatie die je krijgt genoeg is. Zorg dus dat je dit goed in de gaten houdt. Ook wanneer je opeens een verschil in je slaappatroon merkt, dan kan het raadzaam zijn om te beginnen met het nemen van schildkliermedicatie.

Verander tijdstip waarop je de medicatie inneemt

Als je schildklier-medicatie inneemt en nog steeds niet goed slaapt, zou je kunnen overwegen om de medicatie op een ander tijdstip in te nemen. De meeste mensen nemen de medicatie na het wakker worden in en wachten dan minstens een halfuur met hun ontbijt. Je zou ook de medicatie net voor het slapengaan in kunnen nemen. Bij sommige schildklierpatiënten helpt dit tegen slaapproblemen, omdat de medicatie dan gedurende de nacht al gaat werken. Bespreek dit soort veranderingen altijd goed met je arts, zodat deze altijd op de hoogte is van aanpassingen in je dieet.

Genoeg lichaamsbeweging

Het is belangrijk om genoeg te bewegen, dat weten we allemaal wel. Maar wanneer je niet goed kunt slapen, kan beweging wel helpen met je slaappatroon. Let er wel op dat je echt actieve sporten bij voorkeur niet in de avonden doet, maar eerder op de dag. In de avond kan een sport als yoga of pilates uitkomst bieden, omdat je je hoofd ermee wat leger kunt maken.

Voldoende zonlicht

Voldoende zonlicht is zeker voor schildklierpatiënten erg belangrijk. De Vitamine D zorgt ervoor dat je je beter voelt en minder snel piekergedachten hebt. Is het niet zonnig buiten en krijg je mogelijk te weinig vitamine D binnen? Overweeg dan extra supplementen.

Valeriaan innemen voor het slapengaan

Valeriaan is een kruid dat je kan helpen om wat beter te ontspannen. Het is natuurlijk en niet schadelijk. Je kunt dit voor het slapengaan innemen, waardoor je wat minder lang piekert en je meer ontspant. Let wel op dat je nooit meer inneemt dan staat aangegeven op de verpakking.

Let goed op je voeding

Gezonde voeding zorgt ervoor dat je gemakkelijker slaapt. Vooral voeding met veel suiker en ongezonde E-nummers (zoals E621) kunnen ervoor zorgen dat je lichaam nog lange tijd onrustig zijn. Het is beter om voldoende vitamines, vezels en mineralen binnen te krijgen. Eet vers en gevarieerd. Let ook op met het gebruik van cafeïne, vooral in de avond. Alcohol is eveneens niet meteen de beste keuze.

Extra calcium

Bij sommige schildklierpatiënten kan het helpen om voor het slapengaan wat extra calcium binnen te krijgen. Dit kan worden gehaald uit voeding, maar je kunt ook kiezen voor een supplement. Let wel goed op dat zo’n supplement geen vervanger is voor gezonde voeding, maar dat het puur als aanvulling wordt gebruikt op je gewone voeding.

Mediteren

Het klinkt misschien voor sommige mensen wat te zweverig, maar mediteren kan ervoor zorgen dat je een stuk rustiger gaat slapen. Wanneer je voor het slapen gaat wat mediteert, krijg je je hoofd ook meteen een stuk rustiger. Als je mediteren lastig vindt, dan kun je ook kiezen voor speciale guided meditation.

Minder elektronica in de avond

In de avond wat meer rust zoeken kan erg helpen. Voorkom daarom elektronica, zeker vlak voor het slapen gaan. Hiermee houd je je hersenen langer geprikkeld en kom je minder snel tot rust. Kijk dus niet op je computer, telefoon of ipad vlak voor het slapengaan, maar probeer wat meer rust te nemen zonder elektronische prikkelingen. Neem bijvoorbeeld een bad voor het slapengaan of lees een stukje in een boek.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.