Wat is struma en wat doet dit met je schildklier?

Struma is een van de meestvoorkomende problemen die je met je schildklier kunt hebben. Dit betekent dat je schildklier is opgezwollen en dit zorgt voor verschillende problemen. Wat is Struma precies en wat kun je eraan doen?

Wat is een struma?

Struma eigenlijk niet meer dan een opzwollen schildklier. We noemen Struma ook vaak kropgezwel. Deze zwelling kun je vaak buitenaf al zien, aan de voorkant van je hals, vlakbij je adamsappel. Vaak beweegt deze ook mee met de adamsappel. Wanneer mensen bij de huisarts komen omdat ze een zwelling hebben geconstateerd, is het vaak al snel duidelijk dat het hier om Struma gaat.

Soorten struma

Er zijn verschillende soorten struma. Wanneer er sprake is van een egale zwelling, dan noemen we dat diffuus stroma. Is de zwelling juist knobbelig, dan noemen we dat nodulair struma. Ook kan er een knobbel op je schildklier zitten. Als dit het geval is, dan heet dat nodus en als er meerdere knobbels zijn, dan heet dat multinodulaire struma. Ook heb je nog toxische en niet-toxische struma. Wanneer er méér schildklierhormonen worden aangemaakt, en je schildklier dus te snel is, dan is het een toxische struma. Wanneer de struma ervoor zorgt dat je schildklier juist vertraagd, dan hebben we het over een niet-toxische struma. Er zijn dus veel verschillende soorten struma die kunnen ontstaan.

Problemen met Struma

Struma kan verschillende problemen veroorzaken. Zo kun je last hebben van keelpijn. Je kunt ook druk op je keel voelen en moeite hebben met het slikken. Bij sommige mensen komt er ook meer slijm in de keel. Ook is het mogelijk dat je een piepende ademhaling hebt. Verder kan struma ervoor zorgen dat je schildklier te snel of juist te langzaam wordt. Bij een te langzame schildklier kunnen er ook nog eens een hoop andere symptomen voorkomen, zoals:

Wanneer de schildklier door de struma juist te snel is, kun je weer hele andere symptomen hebben, bijvoorbeeld:

 • Gejaagd gevoel hebben
 • Plotseling gewichtsverlies
 • Diarree
 • Kortademigheid

Voor zowel een trage als een versnelde kunnen er nog veel meer symptomen zijn waar je last van hebt. Het kunnen vaak vage symptomen zijn, waardoor je het niet meteen koppelt aan een trage schildklier.

Oorzaken

Een struma kan op verschillende manieren ontstaan. Er zijn meerdere oorzaken bekend en er worden nog steeds onderzoeken gedaan naar de oorzaak van struma. De volgende oorzaken zijn sowieso al bekend:

 • Gebrek aan jodium in de voeding
 • Lithium, dit zit in bepaalde medicatie en kan invloed op de schildklier hebben
 • Intolerantie voor bepaalde voeding, zoals suiker, gluten of zuivel
 • Ontsteking door een virusinfectie
 • Stress
 • De ziekte van Hashimoto
 • De ziekte van Graves
 • Afwijking met je hormonen
 • Zwangerschap
 • Puberteit
 • Schildkliertumoren, dit geldt voor zowel goedaardig als kwaadaardige tumoren

Diagnose

In de meeste gevallen wordt struma gediagnostiseerd wanneer je last hebt van vage klachten. Of wanneer je last hebt van je keel. De dokter kan dan aan je keel voelen en ontdekt in de meeste gevallen al snel dat het er sprake is van een struma. Door middel van een bloedtesten kun je kijken wat het effect is van een struma en of deze snel of juist traag is. Er kunnen ook echo onderzoeken aan de hals worden gedaan, zodat er kan worden gezien om wat voor een soort struma het gaat.

Behandeling van struma

Wanneer je een struma hebt, dan zijn hier verschillende soorten behandeling voor. Het is afhankelijk van het type struma dat je hebt waaruit wordt bepaald wat de juiste behandeling is. Eén van de dingen die gedaan kan worden is medicatie. Door medicatie te nemen, kan de schildklierfunctie weer beter werken en is de kans aanwezig dat de zwelling afneemt. Het is ook mogelijk dat je een behandeling krijgt met radioactieve jodium. Als laatste kan ervoor gekozen worden om te opereren. In sommige gevallen moet de schildklier worden verwijderd. Het is mogelijk dat je na een operatie je hele leven lang medicijnen moet nemen. Soms kan het ook helpen om te minderen met het eten van voeding waar je wellicht gevoelig voor bent, zoals gluten, suiker of zuivel. Het kan wel even puzzelen zijn tot je weet waar jij op reageert.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.