Depressie en schildklierproblemen

Wanneer je depressieve gevoelens hebt, is het goed mogelijk dat je helemaal niet depressief bent, maar dat je schildklier niet in orde is. Hoe kun je achterhalen of je depressief bent of dat het toch de schildklier is? En wat kun je doen om je toch weer wat beter te voelen?

Somber en depressie zijn

Wanneer je regelmatig somber of depressief bent, voel je je helemaal verschrikkelijk. Een depressie kan ervoor zorgen dat je geen energie hebt, geen motivatie hebt en dat je je gedurende de hele dag niet lekker in je vel zit. Dit kan erg slopend zijn en is heel zwaar. Het kost je veel moeite om gewoon de dag door te komen. Het kan zeer lastig zijn om hiermee om te gaan, voor zowel jezelf als je omgeving.

Het kan je schildklier zijn

Bij mensen die zich somber en depressief voelen, denken we vaak dat er een depressie is. Artsen sturen je op therapie of schrijven antidepressiva voor. Maar dit is niet altijd de directe oorzaken voor je depressieve gevoelens. Het kan namelijk ook een symptoom zijn voor een trage schildklier. Het lastige hiervan is dat de schildklier vaak een aantal vage symptomen zijn. Hierdoor kan het even duren tot de daadwerkelijke oorzaak is gevonden en worden er vaker misdiagnoses gemaakt.

Een trage schildklier

Je schildklier zit in je keel en zorgt voor een hoop functies in je lichaam. De schildklier is vooral belangrijk voor je stofwisseling. Wanneer de schildklier niet goed functioneert en te weinig schildklierhormonen aanmaakt, dan noemen we dit een trage schildklier. Je kunt ook een snelle schildklier hebben, dan wordt er te veel van je schildklierhormoon aangemaakt. Bij een trage schildklier kun je allerlei verschillende problemen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met afvallen, voel je je heel snel moe en is het mogelijk dat je je depressief wordt.

Laat je schildklierwaarden testen

Het kan dus verstandig zijn om je schildklierwaarden te laten testen. Dit kun je doen door middel van een bloedtest. Vraag je arts om hierop getest te worden en laat eventueel ook meteen je vitamines controleren. Wanneer je je somber voelt, is het belangrijk om meerdere oorzaken te bekijken. Neem dus niet direct genoegen met een diagnose dat je depressief bent, maar zorg voor extra controles. Het kan sowieso geen kwaad je schildklier af en toe te controleren. Blijkt dat je een trage schildklier hebt en dat je je daarom rot voelt? Dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen. Het begint natuurlijk met medicatie die ervoor zorgt dat je meer schildklierhormonen in je lichaam krijgt. Dit haalt dan een hoop van je klachten weg, maar het is mogelijk dat je je nog steeds depressief voelt nadat je medicatie is verhoogd. Er zijn dan nog steeds enkele tips die je kunt opvolgen om je beter te voelen.

Ga bewegen tegen sombere gevoelens

Als je je somber voelt, heb je vaak geen zin of puf om te gaan sporten of bewegen. Toch is dit belangrijk, zeker wanneer je een trage schildklier hebt. Sporten zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling wordt versneld, en een verlaagde stofwisseling is juist een groot probleem. Sporten heeft daarnaast nog wat andere voordelen. Zo maak je bijvoorbeeld endorfine aan wanneer je gaat sporten. En daar kun je je beter door voelen.

Eet zo gezond mogelijk

Een gezonde en gevarieerde voeding is ook belangrijk voor schildklierpatiënten. Ook hiermee kun je ervoor zorgen dat je stofwisseling wordt versneld en daarmee kun je je al wat beter voelen. Maar los daarvan kan gezonde voeding ook helpen, omdat er veel producten zijn die invloed op je emoties. Eet je veel suikerrijke of vette voeding? dan kan het zo maar zijn dat je je alleen daarom al minder goed voelt.

Doe elke dag wat nieuws

Het kan helpen door regelmatig iets nieuws te doen. Wanneer je je somber voelt, kan het juist helpen jezelf uit te dagen, omdat je merkt dat je hier nieuwe energie door krijgt. Dit is niet gemakkelijk om te doen, omdat je vaak zit vastgeroest in bepaalde gewoontes. Daarnaast zit je totaal niet lekker in je vel, waardoor het moeilijk is om iets te ondernemen. Door nieuwe dingen te doen, kun je echter ook jezelf weer een beter gevoel geven. Buiten je comfortzone stappen zorgt ervoor dat je je beter kunt voelen over jezelf.

Lach!

Je hebt misschien helemaal geen zin in lachen, maar het is meermaals wetenschappelijk bewezen, dat je door te lachen de juiste hormonen aanmaakt waar je je beter door voelt. Zelfs een neplach kan je hierbij helpen. Probeer meerdere keren per dag dus te glimlachen. Zelfs met een trage schildklier, kun je je vaak al wat beter voelen.

Doe dingen die je leuk vindt

Wanneer je je somber voelt, is het belangrijk om vooral dingen te doen die je leuk vindt. Je bent geneigd om helemaal niks te doen of om chagrijnig thuis te blijven. Het kan echter helpen om dingen te doen waar je echt blij van wordt. Ga naar vrienden, ook wanneer je geen zin in hebt. Voer je hobby uit, kijk je favoriete film, luister naar muziek waar je blij van wordt.

Kies voor supplementen

Er zijn supplementen die je kunnen helpen om je wat beter te voelen. Probeer bijvoorbeeld extra Vitamine D3 te nemen. Mensen met een tekort aan Vitamine D3 kunnen zich slechter voelen. Ook probiotica kunnen helpen. Dit zijn levende bacteriën die je darmflora onderhouden. Een gezonde darmflora is ook belangrijk voor je emotionele toestand. Ook vitamine B12 kan helpen om je beter te voelen. Let er op dat je bij het gebruik van supplementen altijd even met je behandelend arts moet bespreken of je er gebruik van kunt maken. Sommige supplementen gaan namelijk niet goed samen met medicatie of bepaalde chronische aandoeningen. Daarnaast is het altijd belangrijk dat je arts weet waar je mee bezig bent.

Ga naar therapie tegen een depressie

Heb je een trage schildklier en voel je je zelfs met medicatie en de bovenstaande tips somber of depressief? Ga dan eens naar een therapeut. Denk aan een psycholoog, psychiater of maatschappelijk werker. Hij of zij kan je helpen om met je depressie en sombere emoties om te leren gaan. Veel mensen schamen zich hiervoor, maar dit is niet nodig. Zie het als een hulpmiddel om op een goede manier om te leren gaan met je problemen.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.