Hoe kun je je libido verhogen met een trage schildklier?

Eén van de kenmerken van een trage schildklier kan zijn dat je een verlaagd libido hebt. Niet iedereen heeft hier last van, maar wanneer jij dit wel hebt, kan dit voor problemen zorgen, bijvoorbeeld binnen je relatie. Hoe kun je je libido verhogen als je een trage schildklier hebt?

Een trage schildklier

Het orgaan de schildklier zit in je keel en heeft de vorm van een vlinder. Wanneer je hier wat mis mee is, kunnen er schildklierklachten ontstaan. Je schildklier kan bijvoorbeeld te langzaam worden. Er worden dan minder schildklierhormonen aangemaakt en dit kan effect hebben op bijvoorbeeld je gewicht en je gemoedstoestand.

Laag libido

Wanneer je een trage schildklier hebt, kan het al zo zijn dat je een laag libido hebt. Dit komt met name voor bij mensen met Hashimoto. Wanneer je een trage schildklier hebt, is je metabolisme en stofwisseling een stuk lager. Je bent sneller moe, voelt je veel sneller gestrest en je kunt last hebben van allerlei ontstekingen. Dit kan ook een enorme invloed hebben op je libido. Een verlaagd libido kan erg problematisch zijn, bijvoorbeeld wanneer je een relatie hebt. Wat kun je doen om je libido te verhogen wanneer deze verlaagd is door je trage schildklier?

Controleer je schildklier

De eerste stap is om je schildklier te controleren. Dit kun je ook doen wanneer je wel een verlaagd libido hebt, maar niet zeker weet of het je schildklier is. Als je al medicatie slikt tegen je vertraagde schildklier, kan het helpen om te kijken of de dosering nog steeds juist is. Daarom moet je proberen ieder jaar de waarden van je schildklier te blijven testen. Dit doe je door middel van een bloedtest. Bij je behandelend arts kun je zo’n bloedtest aanvragen. Indien nodig wordt je medicatie aangepast en dit kan al zorgen voor verschillen in je libido. Het is echter mogelijk dat je ook met de juiste bloedwaarden last kunt hebben van een verlaagd libido. En dan? Wat doe je dan om je libido te verhogen?

Voeding die kan helpen

Er is allerlei voeding die je kan helpen om je libido te verhogen. Het kan helpen om dit toe te voegen aan de gerechten die je maakt. Wanneer je met regelmaat voedsel eet dat op een natuurlijke wijze je libido kan verhogen. Overweeg daarom eens de volgende dingen vaker te eten:

 • Knoflook
 • Ananas
 • Bleekselderij
 • Oesters
 • Spinazie
 • Gember
 • Aardbeien
 • Rood vlees
 • Avocado
 • Zoete aardappelen
 • Pure chocolade
 • Groene thee
 • Blauwe bessen

Eventueel zou je ook kunnen overwegen om alcohol te nuttigen. Met wat alcohol kan ons libido verhogen. Het is echter niet verstandig om iedere dag alcohol te nuttigen, daarnaast kan het ook voor problemen met je partner zorgen. Als je besluit wel wat te drinken, houd het dan wel beperkt. Eén of twee glazen kan al genoeg zijn. Let er ook op dat niet iedere schildklierpatiënt goed op alcohol reageert.

Supplementen die kunnen helpen

Er zijn verschillende kruiden die je kunnen helpen om je libido te verhogen. Een goed voorbeeld is Maca. Hier kun je supplementen voor krijgen. Maca staat erom bekend dat het de seksdrive verhoogd. Ook kan extra vitamine B12 helpen om je libido te verhogen. En voor veel mensen is gebleken dat Vitamine D ook kan helpen, omdat je je daardoor beter voelt en minder snel depressieve gevoelens hebt. Hierdoor kan je libido namelijk ook dalen. Let altijd goed op wanneer je supplementen gebruikt. Doe dit nooit zomaar zonder eerst met je arts te bespreken. Sommige supplementen kunnen schade veroorzaken als je deze inneemt, bijvoorbeeld wanneer ze worden gecombineerd met bepaalde medicijnen.

Zorg voor genoeg slaap

Er zijn meerdere mensen die een groot verschil merken in hun libido wanneer ze voldoende slaap hebben gehad. Om ervoor te zorgen dat je meer slaapt, kan het helpen om een goed avondritueel te hebben waardoor je lekker gaat ontspannen en daardoor gemakkelijker in slaap komt. Voorkom ook schermen van je telefoon, tablet of computer vlak voordat je naar bed gaat.

Voorkom stress om je libido te verhogen

Stress kan een groot probleem zijn voor een verlaagd libido. Mensen met een trage schildklier zijn veel gevoeliger voor stress. Het is daarom belangrijk om zo veel mogelijk stress te voorkomen. Dit is sowieso beter voor je schildklier en voor je hele lijf. Wanneer je echt veel stress ervaart, kunnen ontspanningsoefeningen of meditatie helpen. Het kan ook helpen om een gesprek te hebben met een therapeut of een maatschappelijk werker.

Ga sporten

Als jouw libido is verlaagd, dan is sporten een fantastische manier om het weer te verhogen. Sporten zorgt voor allerlei hormonen en stofjes die worden aangemaakt. Hierdoor voel je je beter en kan je drive om seks te hebben met je partner flink worden verhoogd. Sporten is sowieso al belangrijk als je schildklierproblemen hebt. Sporten verhoogt namelijk ook je metabolisme, en dat is voor de meeste schildklierpatiënten ook een groot probleem.

Werk met je partner aan een verhoogd libido

Communicatie in je relatie is belangrijk en we praten te weinig over ons leven in de slaapkamer. Juist hierin kun je samen met je partner grote stappen maken. Praat met je partner, laat weten dat je libido niet hoog is en werk daar samen aan. Maak sensuele afspraken, waardoor jullie de juiste sfeer kunnen creëren. Of doe eens iets compleet anders dat buiten jullie comfortzone ligt, maar wat wel opwindend en spannend is. Je partner kan je daarnaast helpen om stress te verminderen of je te steunen bij meer beweging.

Hou van jezelf

Dit is niet gemakkelijk als je een trage schildklier hebt. Er zijn aardig wat mensen die niet van zichzelf houden door hun trage schildklier. De schildklier zorgt ervoor dat je minder lekker in je vel zit. Daarnaast voel je je misschien onprettig bij het gewicht hebt dat je hebt. Het kan in de weg zitten voor je libido, dus leer om van jezelf te houden. Hier kun je eventueel hulp bij vragen van een therapeut of een maatschappelijk werker, wanneer het iets is waar je veel moeite mee hebt.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.