Vermoeidheid bij een trage schildklier

Wanneer je een trage schildklier hebt, kun je enorme last hebben van vermoeidheid. Dit kan ontzettend vervelend zijn, omdat je met moeite de dag door kunt komen. Wat kun je zelf doen tegen deze vermoeidheid?

Trage schildklier

Een trage schildklier is één van de problemen die kan ontstaan met je schildklier. Er wordt dan te weinig schildklierhormoon aangemaakt door je schildklier. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld je stofwisseling, je gewicht en je gemoedstoestand. Een trage schildklier komt best vaak voor en in het algemeen zie je dit vaker bij vrouwen dan bij mannen. Eén van de symptomen waar je last van kunt hebben is vermoeidheid.

Vermoeidheid

De vermoeidheid bij een trage schildklier kan erg extreem zijn. Zo is het goed mogelijk dat je overdag zo weinig focus hebt, dat je wel even moet gaan liggen om te slapen. De vermoeidheid kan ook zorgen voor hoofdpijn, concentratiestoornissen en soortgelijke problemen. Deze chronische vermoeidheid kan uiteindelijk volgen in andere gezondheidsproblemen, zoals stemmingswisselingen, stress en depressies. Het kan dus erg vervelend zijn wanneer je hiermee te maken hebt.

Wat kun je hiertegen doen?

Vermoeidheid bij een trage schildklier komt veel voor. Het beste is om eerst de diagnose te krijgen dat je inderdaad een trage schildklier hebt. Dit kan met een bloedtest worden gedaan. Daarna is het belangrijk dat je medicatie gaat nemen. Het instellen hiervan kan veel tijd in beslag nemen. Iedere zes weken moet je opnieuw je bloed testen en wordt de medicatie indien nodig aangepast. Hierdoor kan het een tijd duren tot je je echt weer goed voelt en al die tijd kun je last hebben van enorme vermoeidheid. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen deze vermoeidheid. Zorg er ook voor dat je regelmatig je bloed laat testen. Doorgaans wordt dit ieder half jaar gedaan. Zo kan er meteen worden ingegrepen wanneer je schildklier trager wordt en je medicatie verhoogd dient te worden.

Neem je medicatie

Eén van de belangrijkste dingen is om je medicatie altijd goed in te nemen volgens de instructies. Hoe strikter je hierin bent, hoe minder klachten je met je schildklier zult hebben. Heb je er moeite mee om eraan te denken je medicatie in te nemen? Er zijn tegenwoordig allerlei apps die je kunnen helpen. Deze geven je een herinnering zodat je iedere dag je medicatie inneemt.

Let op je voeding

Het kan ook goed helpen om op je voeding te letten. Eet zo puur en natuurlijk mogelijk en voorkom bijvoorbeeld suikers – zie ook ‘natuurlijk suikervrij (aff.) – of bepaalde E-nummers. E621 kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen. Dit soort voeding kan ervoor zorgen dat je je minder energiek voelt. Hoewel suiker voor een energie-kick zorgt, voel je je daarna vaak een stuk minder actief en wakker. Wanneer je dit combineert met een trage schildklier, is het mogelijk dat je je extra moe voelt. Pas ook op met alcohol, omdat dit je eveneens duf kan maken. Cafeïne kan eveneens geen goed idee zijn, omdat dit de opname van de schildklierhormonen in de medicatie kan verminderen.

Houd je bloedsuiker in de gaten

We zeiden al dat je beter geen suiker kan nemen. Dit heeft te maken met je bloedsuikerspiegel. Houd dit altijd goed in de gaten. Grote schommelingen in je bloedsuiker kunnen zorgen voor extra vermoeidheid. En deze schommeling kan er ook voor zorgen dat je schildklier verzwakt raakt.

Neem voldoende rust

Vermoeidheid wordt alleen maar erger wanneer je niet je rust neemt. Zorg dat je dus genoeg slaapt in een nacht en indien nodig kun je overdag een powernapje nemen. Dit is misschien niet wat je graag wilt, maar het werkt wel tegen je vermoeidheid en het kan ervoor zorgen dat je je wat beter voelt. Soms is het beter om toe te geven aan de vermoeidheid. Geef jezelf ook speciale rustmomenten. Het kan ook erg helpen om voor regelmaat te zorgen in je slaappatroon. Ga rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook altijd op dezelfde tijd op. Voor het slapengaan zou je eventueel een kruidenthee kunnen nemen. Hierdoor ontspan je meer. Een warme douche of warm bad vooraf kan er ook voor zorgen dat je gemakkelijker inslaapt.

Ga sporten

Het klinkt tegenstrijdig met onze vorige tip, maar beweging is erg belangrijk voor mensen met schildklierklachten. Door elke dag wat te sporten kun je je energieker voelen. Combineer het ook met buiten sporten, denk aan wandelen, hardlopen of fietsen. De zon kan er eveneens voor zorgen dat je wat minder moe bent.

Extra Vitamine B12

Vitamine B12 – bijvoorbeeld Bloem Recovery Power Vitamine B12 (aff.) of Vitakruid B12 (aff.) – kan voor meer energie zorgen. Dit kan dus zeker helpen wanneer je last hebt van vermoeidheid door je trage schildklier. Let er wel op dat het verstandig is om altijd even te kijken of je een tekort hebt aan Vitamine B12. Dit kun je bij je huisarts of internist laten controleren. Overleg het gebruik van vitamine B12 ook altijd met je behandeld arts. Zie ook het artikel: Vitamine B12 en de Schildklier

Andere supplementen

Ook andere supplementen – bekijk aanbod (aff.) – kunnen je helpen. Denk aan Vitamine D, IJzer en Omega 3. Al deze supplementen kunnen ervoor zorgen dat je je wat energieker voelt. Ook hierbij geldt dat het raadzaam is om het gebruik hiervan eerst te overleggen met je arts.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van jouw schildklier?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten. Bekijk hier het aanbod (aff.) van producten speciaal tegen de overgang.

Producten voor de schildklier >


(Geef een waardering)
Loading...

Advertentie

2 gedachten over “Vermoeidheid bij een trage schildklier

  1. Ik heb ook een traag werkende schildklier en slik daarvoor tirax ik heb nergens last van, ben ook niet moe, en ook heb ik geen last van gewichtstoename, ik slikte altijd twee blauwe tabletjes en een witte, ,nu hoef ik alleen maar een wit tabletje te slikken, en ik voel me prima,

  2. Mijn schildklier is behoorlijk van slag geweest dankzij het sluiten van het tyrax fabriek.kreeg ander medicijn waardoor ik me niet goedvvoelde.heb nu de tyrax weer terug waardoor ik me nu weer wat beter begin tevoelen.herkend dit iemand?

Een reactie plaatsen