Vocht vasthouden bij een trage schildklier

Eén van de bekende problemen die je kunt hebben bij een trage schildklier, is dat je meer vocht vasthoudt. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan je enkels en voeten of je gezicht, die erg opgezwollen zijn. Dit is een vervelend probleem, en je kunt er behoorlijk last van hebben. Wat kun je er zelf tegen doen om minder vocht vast te houden?

Trage schildklier en vocht vasthouden

Wanneer je een trage schildklier hebt, dan kan het voorkomen dat je lichaam veel extra vocht vasthoudt. Hierdoor kun je hele dikke enkels en voeten hebben en ook je gezicht ziet er erg opgezwollen uit. Extra vocht vasthouden kan voor huisartsen vaak een duidelijk signaal zijn om de schildklier eens te testen, dus dit komt echt veelvuldig voor. Maar wat kun je er nou eigenlijk tegen doen om te voorkomen dat je extra vocht vasthoudt?

De juiste medicatie

Eén van de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat je minder vocht vasthoudt, is zorgen dat je voldoende medicatie krijgt om je trage schildklier tegen te gaan. Door regelmatig je bloed te laten testen, weet je dat je bloedwaarden nog goed zijn. Zorg dat je dus tenminste ieder half jaar je bloed controleert, maar houd ook je lichaam in de gaten. Slik je medicatie, maar gaat je lichaam toch weer meer vocht vasthouden, kijk dan of je opnieuw een bloedtest kan doen. Wellicht dat je waarden veranderd zijn. Houd dit dus altijd goed in de gaten.

Drink genoeg

Het klinkt misschien wat vreemd, maar om te voorkomen dat je lichaam meer vocht vasthoudt, is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Wanneer je te weinig drinkt, kunnen er ook minder afvalstoffen je lichaam verlaten en is het mogelijk dat je vocht gaat vasthouden. Zorg dat je minstens 1,5 tot 2 liter water per dag drinkt.

Brandnetelthee

Brandnetelthee is vochtafdrijvend, dus het kan zeker helpen om regelmatig brandnetelthee te drinken. Wanneer je dit regelmatig drinkt, kan het goed zijn dat je minder vocht vasthoudt. Begin bijvoorbeeld iedere dag met een kopje brandnetelthee. Dit kun je maken van brandnetels, maar als je dat te veel werk vindt, dan kun je ook brandnetelthee kopen.

Komkommer

Ook komkommer is vochtafdrijvend. Wanneer je regelmatig komkommer binnenkrijgt, dan kan dit erg helpen om extra vocht kwijt te raken. Je zou eventueel een eigen superdrankje kunnen maken, met komkommer en brandnetel. Als extra toevoeging zou je er dan ook nog citrusvruchten aan toe kunnen voegen, want dit kan eveneens helpen.

Beweeg genoeg

Door voldoende te bewegen kun je voorkomen dat het vocht in je lichaam blijft ophopen. Je verbetert je bloedsomloop en ook kan het vocht in je lichaam zich beter verspreiden. Je zou ook oefeningen kunnen doen speciaal gericht op de gebieden waar meer vocht zit, zoals je benen. Een trainer of eventueel fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Je hoeft hierbij echt niet intensief te bewegen, maar zorg er gewoonweg voor dat je tenminste regelmatig in beweging komt.

Loop af en toe

Wanneer je een zittend beroep hebt, zit je vaak voor langere periode, soms wel uren achter elkaar. Zorg ervoor dat je toch regelmatig even opstaat, en bijvoorbeeld een rondje loopt. Hoe meer je dit doet, hoe kleiner de kans is dat je vocht blijft vasthouden. Er zijn fitness trackers die je eraan herinneren om te bewegen als je te lang stil hebt gezeten. De trackers van de FitBit (aff.) kunnen dit bijvoorbeeld. Deze geven je ieder uur een herinnering om tenminste 250 stappen te zetten. Dit is handig als je veel vocht vasthoudt en bang bent dat je vergeet regelmatig te lopen. Je kunt hier natuurlijk ook een app voor gebruiken.

Zorg voor een gezond gewicht

Voor mensen met een trage schildklier kan het moeilijk zijn om een gezond gewicht te hebben. Ze kunnen maar moeilijk afvallen en komen gemakkelijk aan. Toch is het een aanrader om te proberen ervoor te zorgen dat je een gezond gewicht hebt. Met een goed BMI zal je ook veel minder vocht blijven vasthouden. Eventueel zou je de hulp van een diëtiste hiervoor kunnen vragen.

Let op je zoutiname

We krijgen tegenwoordig veel te veel zout binnen. Zout zit bijna overal binnen en wordt ook vaak als een soort smaakversterker toegevoegd. Wanneer je te veel zout binnen krijgt, is de kans groter dat je extra vocht vasthoudt. Let dus goed op hoeveel zout je binnenkrijgt. En probeer dit te verminderen door bijvoorbeeld zelf al minder met zout te koken en door zoute snoepjes, koekjes en snacks links te laten liggen.

Magnesium supplementen

Aanvullend zou je nog extra magnesium kunnen helpen om minder vocht vast te houden. Je kunt dit doorgaans veilig innemen, maar het is wel verstandig om het gebruik ervan te bespreken met je behandelend arts. Doe dit vooral als je naast je schildkliermedicatie ook nog andere medicijnen neemt. Sommige medicijnen functioneren namelijk minder goed wanneer je extra magnesium slikt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.