Gebitsproblemen en de trage schildklier

Mensen met een trage schildklier, kunnen behoorlijke problemen hebben met hun gebit. Wat kun je hiertegen doen en welke problemen kunnen er bijvoorbeeld ontstaan met je gebit als je een trage schildklier hebt?

Wat is een trage schildklier?

De schildklier is te vinden in je keel. Het is een klein orgaan, dat grote gevolgen heeft voor je hele lichaam. Je schildklier is van belang voor bijvoorbeeld je metabolisme. Mensen met een trage schildklier kunnen minder snel en makkelijk afvallen en zijn snel moe. Met de juiste medicatie is een schildklierprobleem goed te behandelen, maar het kan soms even duren tot bekend is wat het probleem is. Er zijn namelijk erg veel vage klachten die bij een schildklierafwijking horen en het is niet altijd duidelijk wat er aan de hand is. Zo weten maar weinig mensen dat je gebitsproblemen kunt hebben door je schildklier.

Meer tandplak en gaatjes

De schildklier zorgt er mede voor dat je een goede verhouding hebt aan calcium in je lichaam. Wanneer er iets mis is met je schildklier, zou je dit kunnen merken aan de hoeveelheid tandplak die je hebt. En hoe meer tandplak er ontstaat, hoe groter ook de kans is op gaatjes. Het is zelfs zo dat je opeens flinke gaten in je gebit kunt hebben, zonder duidelijke oorzaak. Dit is natuurlijk een vervelende kwestie. Je kunt tegen het tandplak goed je tanden poetsen, bijvoorbeeld met een elektrische tandenborstel en speciale tandpasta. Ook speciale raggertjes en flosdraad kunnen helpen om minder tandplak te krijgen. Dit kun je bij de meeste drogisterijen en ook in supermarkten kopen. Ondanks deze maatregelen, is het echter wel mogelijk dat je nog steeds flink wat tandplak blijft houden.

Problemen met je tandvlees

Ook met je tandvlees kunnen er flinke problemen ontstaan wanneer je schildklier te traag is. Het is goed mogelijk dat je tandvlees bijvoorbeeld ontstoken raakt, of dat je last hebt van terugtrekkend tandvlees. Dit kan ook voor vervelende problemen zorgen.

Veel last van schaamte

Lang niet altijd is het bij de patiënt of de tandarts duidelijk dat er sprake is van schildklierproblemen. Hierdoor is het goed mogelijk dat iemand zich erg schaamt tijdens een bezoek aan de tandarts. Dit kan worden versterkt wanneer de tandarts van mening is dat er niet goed genoeg is gepoetst, terwijl dit wel het geval is. In sommige gevallen duurt het lang tot de link met een trage schildklier wordt gelegd.

Diagnose stellen voor je schildklier

De belangrijkste eerste stap, is dat er een diagnose gesteld moet worden voor een trage schildklier. Vaak komt dit pas naar boven bij andere klachten, zoals het moeilijk kunnen afvallen, het vasthouden van vocht of het snel moe zijn. Wanneer je met dit soort klachten bij de huisarts komt, wordt er vaak een bloedtest gedaan. Er wordt dan doorgaans ook gekeken naar de waarden van je schildklier.

Wat kun je doen tegen de gebitsproblemen?

Wanneer je regelmatig last hebt van gebitsproblemen, dan wil je daar natuurlijk graag wat aan doen. Niemand wil graag om de haverklap bij de tandarts zitten om opnieuw een gaatje te laten vullen. De belangrijkste stap is ervoor zorgen dat je genoeg medicatie krijgt. Hiermee kunnen de problemen met je gebit ook verleden tijd zijn. Heb je al schildklierproblemen? Laat je bloed dan regelmatig controleren, zodat je zeker weet of je wel genoeg medicatie krijgt. Verder kun je je gebit goed schoon blijven houden. Poets meerdere keren per dag.

Let op je voeding

Om te voorkomen dat je echt veel problemen met je gebit krijgt, terwijl je een trage schildklier hebt, is om echt goed op je voeding te letten. Suiker is bijvoorbeeld nooit goed, maar bij schildklierpatiënten kan dit voor extra veel problemen zorgen. Ook kun je ervoor zorgen om genoeg calcium binnen te krijgen via je voeding. Calcium zit vooral veel in zuivel, maar ook in brood, groente en peulvruchten. Hiermee kun je de gezondheid van je tanden verhogen.

Supplementen die kunnen helpen

Aanvullend zijn er verschillende supplementen die kunnen helpen. Sowieso kan calcium > bekijk aanbod (aff.) een goede keuze zijn, maar ook vitamine A > bekijk aanbod (aff.) staat er om bekend dat deze de gezondheid van je tanden kan verbeteren. Let wel goed op: gebruik nooit zomaar supplementen, maar bespreek dit altijd eerst goed met je behandeld arts. Hij of zij kan je hier beter in adviseren en kan bepalen of het voor jou inderdaad wel zo slim is om extra supplementen binnen te krijgen.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.