Hoe kun je afvallen met een trage schildklier?

Wanneer je een trage schildklier hebt, kan het erg lastig zijn om af te vallen. Ook wanneer je medicatie hebt, kan het afvallen nog steeds best lastig zijn. Wat zijn zaken waar je op kunt letten om toch overtollige kilo’s kwijt te raken?

Een trage schildklier

Een trage schildklier is een vervelende aandoening, die voor allerlei nare symptomen kan zorgen. Zo is het mogelijk dat je erg snel moe bent, dat je een droge huid hebt en dat je depressieve gevoelens krijgt. Een veelvoorkomend probleem met een trage schildklier is dat je moeilijk kunt afvallen en dat je heel gemakkelijk aankomt. Dit kan zelfs zo blijven nadat je medicatie goed is ingesteld. Dit komt omdat je metabolisme flink kan verlagen. Hierdoor wordt het afvallen vaak frustrerend en moeilijk. Toch zijn er wel een aantal zaken die je zelf zou kunnen doen om gewicht kwijt te raken met een trage schildklier.

Dosering medicatie

Eén van de dingen waar je op moet letten is of je wel genoeg medicatie krijgt, waardoor je schildklierwaarden goed zijn. Het is belangrijk om zeker ieder half jaar je bloed te laten controleren. Zo kan er meteen worden ingegrepen wanneer de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Ook wanneer je het idee hebt dat er iets niet goed is met je schildklier, kun je dit beter meteen naar je behandeld arts gaan. Hoe eerder je erbij bent om je medicijnen goed af te stellen, hoe beter.

Verhoog je metabolisme

Zelfs wanneer je genoeg schildklierhormonen aanmaakt dankzij je medicatie, is de kans aanwezig dat je niet goed afvalt. Dit kan te maken hebben met je metabolisme. Het is dan ook raadzaam om je metabolisme te verhogen. Met een verhoogde metabolisme verbrand je meer calorieën in ruststand. Een aantal tips om je metabolisme te verhogen:

  • Eet drie tot zes maaltijden per dag
  • Eet genoeg calorieën (ga dus niet minder eten dan je op een dag nodig hebt)
  • Drink veel water
  • Bouw spiermassa op
  • Slaap genoeg

Geen dieet volgen

Het klinkt misschien gek, maar een dieet volgen, zoals een crashdieet, is voor mensen met schildklierklachten vaak geen goed idee. Je krijgt dan te weinig calorieën binnen en dit kan je stofwisseling verlagen, zeker wanneer je door je schildklierklachten al een verlaagde stofwisseling hebt, is het lastig om af te vallen wanneer je een streng dieet volgt.

Let op bepaalde voedingsgroepen

Hoewel wordt aangeraden om geen dieet te volgen, kan het wel goed zijn om te kijken hoe je op bepaalde voeding reageert. Er kan een verband zitten tussen je voeding en je schildklier. Zo zijn er schildklierpatiënten die er baat bij hebben om geen toegevoegde suikers te eten. Ook zijn er al meerdere onderzoeken geweest waaruit gebleken is dat er een verband zit tussen de schildklier en gluten. Mensen die glutenvrij zijn gaan eten merkten binnen een paar weken al verschil. En weer andere mensen merken verschil wanneer ze geen lactose meer binnenkrijgen. Als laatste kan de smaakversterker E621 een groot verschil maken. Het kan dus zeker geen kwaad om eens te kijken hoe je je voelt als je dit soort voeding weglaat uit je eetpatroon. Doe dit echter altijd in overleg met je behandelend arts en ga er niet zomaar mee experimenteren. Je zou je ook kunnen richten op een Paleo-dieet.

Sport voldoende

Sommige mensen kunnen zonder sporten prima op gewicht blijven. Voor mensen die problemen hebben met hun schildklier, is dit eigenlijk geen optie. Bewegen is ontzettend belangrijk, sowieso om je metabolisme te verhogen en ook om genoeg te verbranden. Een paar keer per week sporten is ontzettend belangrijk. Daarbij moet je er vooral op letten dat cardio wat minder effect heeft en er zelfs voor kan zorgen dat je kunt aankomen, en dat je je vooral moet richten op krachttraining. Dit geldt ook voor vrouwen. Vrouwen zijn vaak een beetje bang om krachttraining te doen, omdat ze bang zijn om extreem gespierd te worden, maar dit zal niet gebeuren. In plaats daarvan kun je er strakker door worden.

Let op je stressniveau

Wanneer je last hebt van stress, kan dit effect hebben op je schildklier. Probeer er dus voor te zorgen dat je niet te veel in stressvolle situaties komt. Belangrijk om te realiseren is dat cardio-training ook een vorm van stress is. Je lichaam reageert er op dezelfde manier op. Hierdoor kan het zo zijn dat je flink veel sport en toch aankomt (en dan geen spieren, maar echt vet!) Wat je ook kan doen is mediteren of yoga, zodat je wat meer relaxt wordt en je minder gestrest voelt.

Supplementen

Het kan goed zijn om je ook eens te laten testen op Vitamine B12 en Vitamine D3 niveau. Voor veel mensen kan het helpen om aanvullend supplementen te nemen. Ook supplementen met extra jodium kunnen handig zijn. Vooral wanneer je besluit om glutenvrij te gaan eten is extra jodium zeer belangrijk, omdat jodium belangrijk is voor je schildklier. Een supplement met selenium kan eveneens helpen, ook dit is voor de schildklier belangrijk. Bij supplementen geldt ook altijd: overleg eerst met je arts voordat je ermee begint.

Ga naar een diëtiste

Afvallen is echt ontzettend lastig wanneer je een trage schildklier hebt en het kan daardoor ook frustrerend zijn. Je bent misschien geneigd om er maar helemaal mee op te houden en het afvallen te laten voor wat het is. Het kan in zo’n geval erg helpen om professionele hulp te vragen, bijvoorbeeld aan een diëtiste. Zorg wel dat je dan iemand kiest die ervaring heeft met het begeleiden van schildklierpatiënten. Er kan dan een speciaal eet- en beweegschema gemaakt worden voor je dat past bij jouw situatie. En wat ook erg prettig is: je hebt iemand bij wie je je kunt ventileren als het allemaal tegen zit. Een luisterend oor kan ook al erg goed helpen.

Overleg met je behandelend arts

Wanneer het afvallen echt niet lukt, kan het ook helpen om eens goed met je behandelend arts te praten. Hij of zij heeft wellicht nog aanvullende tips, waar je zelf nooit bij stil had gestaan. Laat ook echt zien wat je zelf al hebt gedaan om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Dit kan een goede leidraad zijn voor je behandelend arts.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.