Hoe kun je het beste sporten met een trage schildklier?

Heb jij een trage schildklier, dan weet je waarschijnlijk dat je weinig energie hebt en dat afvallen erg moeilijk kan zijn. Met een trage schildklier denk je niet snel aan sporten, omdat je vermoeid kunt zijn en je energie zo laag is. Toch is sporten ontzettend belangrijk, juist wanneer je een trage schildklier hebt. Hoe kun je het beste sporten met een trage schildklier?

Een trage schildklier en sporten

Een trage schildklier kan erg vervelend zijn, omdat het je hele energielevel van je lichaam behoorlijk in de war kan schoppen. Zo kun je je depressief voelen, weinig energie hebben en moeite hebben met afvallen. Het is voor hen juist heel erg belangrijk om toch regelmatig te gaan sporten. Ondanks dat je lichaam iets anders lijkt te zeggen. Meer sporten kent namelijk meerdere voordelen die vooral voor schildklierpatiënten erg belangrijk zijn:

  • Je metabolisme (dus je stofwisseling) gaat omhoog
  • Je krijgt meer conditie
  • Je bouwt spiermassa op
  • Je kunt gewicht kwijtraken
  • Het is stressverlagend
  • Je gaat je er beter door voelen

Veel van deze positieve eigenschappen zijn juist goed voor mensen met schildklierklachten, omdat het juist helpt tegen talloze klachten die ze ondervinden met een trage schildklier. Immers voel je je met een trage schildklier vaak niet goed en kun je een vertraagde stofwisseling hebben. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat het bij schildklierpatiënten langer kan duren tot je daadwerkelijk verschil merkt dan bij iemand die een gezonde schildklier heeft. Maar het is dus zeker belangrijk om regelmatig te sporten. Maar hoe kun je het beste sporten?

Low-impact

Omdat mensen met een trage schildklier ook sneller last kunnen hebben van hun gewrichten, kan het erg helpen om sowieso wat low-impact oefeningen te doen. Denk aan een flink stuk wandelen (wat ook meteen goed is vanwege de vitamine D die je binnenkrijgt door buiten te zijn. Ook een goede manier om in beweging te komen is door te gaan zwemmen. Hier belast je je gewrichten ook een stuk minder mee. Dit geldt ook voor de groepslessen in een zwembad, zoals aquarobic of aquadance. Bij low-impact kun je best wat cardio toevoegen, dus oefeningen waar je hartslag sneller van gaat slaan. Hier voel je je uiteindelijk ook beter door.

Zwemmen

We noemden zwemmen net al even, omdat het goed is voor je gewrichten, maar zwemmen heeft meer voordelen. Zo kan het goed helpen wanneer je last hebt van het vasthouden van vocht. Dit komt bij veel mensen met een trage schildklier veelvuldig voor. Wanneer je opgezwollen enkels en voeten hebt, kan zwemmen hier echt perfect bij helpen.

Krachttraining

Krachttraining betekent dat je met gewichten traint. Hiermee verbeter je je metabolisme en vergroot je je spieren. Krachttraining wordt gezien als een zeer goede manier om te bewegen. Wanneer je slanker wilt worden en je stofwisseling wilt versnellen, kan krachttraining erg helpen. Vooral voor mensen met een trage schildklier is dit goed, omdat hun stofwisseling juist een stuk lager ligt. Vrouwen hoeven niet bang te zijn dat ze onnatuurlijk gespierd worden, want dit gebeurt alleen wanneer je extreem veel sport.

Yoga, pilates en tai chi

Sporten als yoga, pilates en tai chi kunnen je helpen om rustiger in je hoofd te worden. Dit is voor mensen met een trage schildklier natuurlijk ook erg prettig, juist omdat ze vaak extra veel zorgen hebben en zich down kunnen voelen. Het kan je ook een sterkere core geven en de spieren in je heupen versterken. Veel schildklierpatiënten hebben deze spieren onderontwikkeld.

Personal trainer

Een andere optie is om de hulp te vragen van een personal trainer. In veel sportscholen kun je deze aanvullend nemen bovenop je sportschoolabonnement. Er zijn ook sportscholen waar je gratis een personal trainer krijgt, maar dit is niet altijd het geval. Een personal trainer is niet goedkoop, maar het kan je wel helpen om goed te bewegen. Let er op bij het zoeken van een personal trainer dat je iemand uitkiest die ervaring heeft met mensen met een schildklierprobleem. Communiceer ook altijd heel duidelijk over hoe je je voelt en wat je wel of niet kan. Je trainer kan er dan rekening mee houden tijdens de trainingen.

Kies voor een leuke workout

Het is natuurlijk vooral belangrijk om een sport te kiezen die je leuk vindt. Wanneer je een sport vindt die je met plezier doet, is het veel gemakkelijker om het langer vol te houden. Misschien is er ook wel iemand in je directe omgeving die samen met je wil sporten. Dit kan het plezier ook vergroten!

Bouw het sporten op

Schildklierpatiënten kunnen veel sneller moe zijn en dus kan sporten voor een flinke uitputting zorgen. Houd hier rekening mee, want als je te veel sport en te hard gaat, kan dit demotiverend werken. Bouw het daarom rustig op en luister vooral goed naar je lichaam. Vergelijk jezelf niet te veel met andere mensen die je bijvoorbeeld in de sportschool ziet, maar doe alles op jouw tempo.

Hoe vaak sporten?

Sporten is ontzettend belangrijk. Dit geldt voor iedereen, maar mensen met een trage schildklier moeten zeker regelmatig gaan sporten. Belangrijk is, zoals we al eerder zeiden, om het rustig op te bouwen. Begin met één keer per week, maar probeer het uit te bouwen naar meerdere keren per week. Probeer per keer minstens een halfuur te sporten.

Fitbit

Wanneer je wilt gaan wandelen, is het handig om te meten hoeveel stappen je op een dag zet. Probeer dagelijks rond de 10.000 stappen te zetten, want dit wordt gezien als een gezond bewegingspatroon. Met een Fitbit kun je precies bijhouden hoeveel stappen je op ene dag hebt. En je kunt vriendschappen aangaan met mensen die ook een Fitbit hebben. Behalve de Fitbit zijn er natuurlijk nog veel meer activity trackers van andere merken. Deze kunnen eveneens worden gebruikt om te meten hoeveel beweging je op een dag hebt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.