Wat te doen tegen kou als je een trage schildklier hebt?

Eén van de symptomen die mensen met een trage schildklier vaak hebben, is dat ze het erg snel koud kunnen hebben. Dikke kleding, de verwarming hoger, het werkt allemaal niet goed. Wat kun je er precies tegen doen wanneer je het snel koud hebt en hoe maak je het voor jezelf wat aangenamer?

Waarom heb je het altijd koud?

Mensen met een trage schildklier kunnen het veel sneller koud hebben dan mensen die geen schildklierproblemen hebben. Met een trage schildklier ben je veel gevoeliger voor kou en het is goed mogelijk dat jij zit te bibberen van de kou en de mensen in je omgeving met een T-shirt aan zitten en zich afvragen waar je het over hebt. Dit kan heel erg vervelend zijn, omdat je je niet goed begrepen voelt en je je soms zelfs afvraagt of je je niet heel erg aanstelt. Het is echter wel een feit dat je het veel kouder kunt hebben als je een trage schildklier hebt. Dit komt omdat de trage schildklier ervoor zorgt dat je metabolisme is vertraagd. Met een vertraagd metabolisme is het goed mogelijk dat je het sneller koud hebt. Je schildklier heeft daarnaast als functie dat het een soort thermometer in je lijf is. Wanneer je schildklier te traag is, kun je het dus ook heel erg snel en makkelijk koud krijgen. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om het minder koud te hebben.

Controleer de waarden van je schildklier

Het is belangrijk om de waarden van je schildklier regelmatig te controleren. Dit doe je met een bloedtest. Dit moet je sowieso minstens een keer per jaar doen, zodat je goed op de hoogte bent van de status van je schildklier. De medicatie kan worden aangepast indien nodig. Is bij jou (nog) geen trage schildklier ontdekt, maar heb je het wel altijd koud? Dan kun je je ook het beste door een arts laten testen.

Communiceer met je omgeving

Er is niets zo vervelend dat mensen je constant laten weten dat het helemaal niet zo koud is, of wanneer ze vol ongeloof op je reageren. De kou die je kunt ervaren met een trage schildklier, is ontzettend naar en soms weet je niet meer hoe je het warm kunt krijgen. Wanneer je ook nog eens het idee hebt dat je omgeving je niet serieus neemt, kan dit allemaal best lastig en zwaar zijn. Communiceer daarom goed met je omgeving. Laat weten dat je schildklierproblemen hebt en dat één van de symptomen is dat je het snel koud hebt. Wanneer je omgeving beter begrijpt wat er aan de hand is, voorkom je het gevoel dat je je aanstelt. Met de juiste steun je omgeving ben je al een heel eind.

Zorg dat je warm gekleed bent

Zorg dat je warm gekleed bent. Sommige schildklierpatiënten kiezen ervoor om meerdere lagen kleding te dragen. Hoe meer lagen, hoe warmer je het kunt krijgen. Let er ook goed op dat je je goed en warm kleedt wanneer je de deur uit gaat en zorg ervoor dat je altijd iets bij je hebt zoals een vest of een jas. Mocht je het toch koud krijgen, dan kun je altijd wat aantrekken.

Het warm houden in huis

In huis kun je sowieso de verwarming natuurlijk wat omhoog gooien. Wanneer je huisgenoten het daar niet mee eens zijn, zijn er andere dingen waardoor je het lekker warm kunt krijgen in huis. Denk aan fleecedekens, kruiken en elektrische dekens. Creëer voor jezelf een fijne, warme omgeving.

Goede nachtrust

Wanneer je goed slaapt, zul je het uiteindelijk ook overdag minder snel koud hebben. Zorg er dus voor dat je voldoende nachtrust krijgt en maak het aangenaam op je slaapkamer. Zorg voor weinig afleiding op je slaapkamer en zorg ervoor dat je voor het slapengaan flink kunt ontspannen.

Let goed op je voeding

Eén van de oorzaken die ervoor kan zorgen dat je het kouder krijgt, is een wisselende bloedsuikerspiegel. Dit is echt iets om even goed in de gaten te houden, want met een trage schildklier kun je hier nog meer problemen mee hebben. Let dus goed op je voeding en voorkom dat je bloedsuikerspiegel constant wisselt. Eet dus niet te veel suiker, en voorkom andere vormen van zoetigheid. Dit kun je een tijdje testen om te kijken of je verschil maakt. Verder kan gezond eten erg bijdragen aan je lichaamstemperatuur. Zorg voor voldoende fruit, groentes, noten en zaden, zodat je alle belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt. Wat ook kan helpen is af en toe wat pittiger eten. Pittig eten zorgt ervoor dat je het goed warm krijgt van binnen en dit kan een tijd aan blijven houden.

Supplementen

Lukt het je echt niet om het warm te krijgen? Dan zijn er verschillende supplementen die je hierbij zouden kunnen helpen. Dit soort supplementen kun je zien als een aanvulling op je eetpatroon. Supplementen die je bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken:

Deze vitamines en mineralen staan erom bekend dat ze je metabolisme kunnen verbeteren en dat je het er dus ook minder snel koud door hebt. Aanvullend zou je ook nog eens kunnen overwegen om een supplement te nemen met groene thee extract er in. Dit kan je metabolisme eveneens wat verhogen.

Verwacht van de supplementen geen wonderen. Het is immers een aanvulling op je voeding en het is niet zo dat je het opeens nooit meer koud zult hebben. Wel kan het je helpen. Zorg er ook voor dat je het gebruik van een supplement altijd bespreekt met behandelend arts. Denk aan een huisarts of internist. Het is belangrijk dat deze op de hoogte is van dit soort zaken. Hij of zij kan je er ook een beter advies in geven. Sommige supplementen gaan niet goed in combinatie met medicatie, dus dit is eveneens een reden om te informeren bij je arts of je wel een supplement kunt nemen.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.