IJzer en schildklier

Wist je dat veel mensen met een schildklierafwijking ook problemen kunnen hebben met hun ijzerniveau? Waar moet je zoal op letten en wat kun je doen om deze problemen te voorkomen?

 

Schildklier

Je schildklier is een vrij klein orgaan, dat in je keel zit. De schildklier is belangrijk voor je stofwisseling. Deze stofwisseling is zeer bepalend voor zo’n beetje alles in je lichaam. Denk aan je gewicht, je energie en je lichaamstemperatuur. Als je een trage of snelle schildklier hebt, kan dit dus voor veel problemen zorgen. Mensen hebben vaak vage klachten en soms duurt het erg lang tot er ontdekt is wat het probleem precies is. Eenmaal ontdekt, kunnen medicijnen een goede oplossing bieden.

Wat is IJzer?

IJzer is een mineraal dat ons lichaam nodig heeft. Het is vooral belangrijk voor de rode bloedcellen. Het zit in bijvoorbeeld spinazie, groene bonen, melk, vlees en granen. Wanneer je genoeg vitamine C binnenkrijgt, neem je ook nog eens het ijzer gemakkelijker op. Mensen die gezond en gevarieerd eten hebben doorgaans geen ijzertekort.

Een ijzertekort

Een ijzertekort kan voor veel problemen zorgen. Zo is het goed mogelijk dat je je een stuk vermoeider voelt. Ook kun je een bleke huid krijgen en kunnen je nagels een stuk sneller afbreken. Mensen met een langdurig ijzertekort lopen ook het risico op problemen met hun hart. Een ijzertekort komt doorgaans niet zo heel snel voor, maar er zijn wel bepaalde groepen die er sneller last van hebben. Denk aan mensen met bloedingen of ontstekingen en vrouwen die ongesteld zijn. Ook mensen met coeliakie kunnen sneller een ijzertekort hebben.

Is er een verband tussen de schildklier en ijzer?

Er is al uit verschillende onderzoeken gebleken dat veel mensen met schildklierproblemen ook een tekort hebben aan mineralen zoals selenium. Een ander tekort dat veel wordt gezien, is een licht tekort aan ijzer. Dit kan ook voorkomen wanneer mensen gezond eten en heeft dus lang niet altijd met een verkeerd voedingspatroon te maken. Dit komt vooral voor bij mensen met een trage schildklier.

Trage schildklier door ijzertekort

Andersom kan het ook zo zijn dat mensen problemen met hun schildklier krijgen omdat ze veel te weinig ijzer in hun lichaam hebben. De schildklier kan daardoor een stuk minder goed functioneren en dit kan voor problemen zorgen. Gezien een ijzertekort doorgaans niet veel voorkomt, is dit doorgaans niet het iets waar je je meteen zorgen om hoeft te maken.

Moeilijk te ontdekken

Het komt heel vaak voor dat een ijzertekort niet wordt opgemerkt door de arts. Dit komt omdat enkele symptomen ervan ook terug te koppelen zijn aan de trage schildklier. Dat is bijvoorbeeld bij vermoeidheid het grote probleem. Hierdoor kun je soms voor langere tijd met een ijzertekort rondlopen, zonder het door te hebben. Het wordt daarnaast ook vaak verward met een tekort aan jodium. Dit komt omdat er door een ijzertekort, de jodium ook weer minder wordt opgenomen door je lichaam. Artsen maken dus allerlei koppelingen, maar deze zijn niet altijd juist. Het gevolg is dat een patiënt het gevoel heeft niet serieus genomen te worden. De klachten worden namelijk niet minder en het gevoel wordt ook niet beter, ondanks de schildkliermedicatie.

Wat kun je doen?

Wanneer het bekend is dat je een trage schildklier hebt – dit kun je zien door je bloed te laten controleren – en je het gevoel hebt dat je ondanks de medicatie wat vage klachten hebt, dan kan het slim zijn om aan te dringen op een bloedtest voor je ijzer. Een arts kan er mogelijk het belang niet van inzien, dus dit kan soms wat lastig zijn om voor elkaar te krijgen. Aanvullend zou je ook meteen je vitamine B12, je vitamine D, Selenium en Jodium kunnen laten controleren. Ook hier kunnen vaak tekorten in ontstaan. Dit doe je middels een bloedtest, doorgaans duurt het een paar dagen tot je de uitslag krijgt. Wanneer er inderdaad een ijzertekort blijkt te zijn, kan dit worden aangevuld door middel van een ijzersupplement. Ga nooit zomaar zelf doktoren en raadpleeg altijd je arts wanneer je met supplementen begint. Let ook goed op dat je het supplement niet tegelijkertijd met je schildkliermedicatie in kunt nemen. Het is verstandiger een paar uur te wachten. Aanvullend zou je zelf ook nog beter op je voeding kunnen letten, door meer voeding met ijzer te eten. Wanneer je ijzertekort echter wordt veroorzaakt door je schildklier, kun je dit probleem doorgaans niet oplossen puur met voeding, dus dit is wel iets waar je even rekening mee dient te houden.

Vloeibaar ijzer

Er is ook al meermaals aangetoond dat schildklierpatiënten – en met name de hashimoto-patiënten – er veel baat bij hebben om het ijzer vloeibaar binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met speciale druppels die door je het water gedaan worden. Hierdoor wordt het ijzer gemakkelijker opgenomen door je lichaam. Het kan dus ook de moeite waard zijn om te kijken naar een vloeibare vorm van een ijzersupplement.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.