Koffie en schildklier

Hoe zit het eigenlijk met het drinken van koffie en je schildklier? Er zijn veel artikelen over geschreven, maar de meningen verschillen nogal. Het is interessant om eens te kijken wat de wetenschappelijke onderzoeken hierover zeggen. Lees en beoordeel zelf of je koffie aan je dieet wil toevoegen of niet wanneer je last hebt van je schildklier.

Schildklierproblemen

Er zijn veel verschillende schildklierproblemen die je kunt hebben. Zo kun je een trage schildklier ontwikkelen, maar ook een snelle schildklier. Sommige mensen hebben schildklierkanker. Klachten die bij een trage schildklier kunnen horen, zijn bijvoorbeeld problemen met je energieniveau, je gewicht, je libido en je lichaamstemperatuur. De trage schildklier komt het meeste voor. Wanneer je niets doet tegen je schildklierproblemen, kan het zelfs dodelijk zijn, omdat je lijf langzaam afbrokkelt. Goede medicatie is dan ook van groot belang.

Goede eigenschappen van koffie

Koffie kent een aantal zeer goede eigenschappen. Zo kan het je alert maken en zorgt het ervoor dat je jezelf kunt beschermen tegen diabetes. Ook is het een goede beschermer tegen alzheimer en beroertes. Dankzij de cafeïne in koffie kun je ook je sportprestaties flink verbeteren. Het is ook mogelijk je metabolisme ermee te verhogen.

Slechte eigenschappen van koffie

Koffie is niet altijd even goed voor je. Zo kan het een slecht effect hebben op je hart, en kun je last krijgen van hartkloppingen. Door de cafeïne kun je daarnaast last hebben van slapeloosheid en kun je je sneller gespannen voelen.

Schildklier en koffie

Wanneer je een trage schildklier hebt, kan koffie een handig hulpmiddel zijn. Bij een trage schildklier kun je namelijk snel last hebben van vermoeidheid en cafeïne zorgt er in ieder geval voor dat je de dag dan goed door kan komen. Dit is niet verwonderlijk, maar het advies hierover verschilt nogal eens. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar je schildklier in combinatie met koffie, maar de uitkomst is iedere keer anders. We sommen er een aantal voor je op.

Italiaans onderzoek naar koffie en schildkliermedicatie

Uit een Italiaans onderzoek is gebleken dat je schildkliermedicatie minder goed wordt opgenomen als je direct een kop koffie drinkt tegelijkertijd met je medicatie. Het zou volgens dit onderzoek beter zijn om minstens een uur te wachten tot je koffie kunt drinken. Om het lekker verwarrend te maken: In Italië is later nog een onderzoek geweest, waaruit is gebleken dat koffie totaal geen effect heeft op de opname van schildkliermedicatie en dat je prima koffie kunt drinken in combinatie met je medicijn.

Koffie en je bloedwaarden van schildklier

Hier zijn echt ontzettend veel onderzoeken naar gedaan, maar de uitkomst is iedere keer anders. Zo is er bijvoorbeeld aan ratten flink wat koffie gegeven en hieruit bleek dat de schildklierwaarden flink veranderden in een negatieve zin. Dit was een studie in 1983. In 1984 was er echter een vergelijkbare studie, waaruit bleek dat koffie geen enkel effect heeft op je schildklierhormonen. In 1989 werd er een onderzoek gedaan naar schildklierhormonen en daaruit kwam juist weer dat koffie drinken schildklierproblemen juist tégen kan gaan. Snap jij het nog?

Koffie en bijnieren

Te veel koffie drinken kan schadelijk zijn voor je bijnieren en deze staan weer in verband met je schildklier. Dit kan een reden zijn waarom koffie de ene keer slecht werkt en de andere keer juist voordelig voor je is.

Koffie en symptomen

Er zijn een aantal positieve eigenschappen van koffie, die helpen tegen de symptomen die met name een trage schildklier veroorzaakt. Met een trage schildklier ben je snel moe en vertraagt je metabolisme. Met koffie kun je juist meer energie krijgen en kun je eveneens je metabolisme wat verhogen. Dit kan dus zeker helpen met mensen die een trage schildklier hebben.

Magnesium

Let er goed op dat koffie drinken ervoor kan zorgen dat er minder magnesium kan worden opgenomen door je lichaam. Omdat magnesium ook belangrijk is voor je schildklier (zie ook het artikel: schildklier en magnesium), kan het raadzaam zijn goed in de gaten te houden of je geen tekort hebt hieraan. Dit kun je laten testen bij je arts. Indien nodig kun je het tekort eventueel aanvullen met supplementen.

Te veel koffie

Wanneer je echter te veel koffie drinkt, kan het eveneens weer tegen je werken. Je slaapt niet meer goed en hebt een opgejaagd gevoel. Voor mensen met een snelle schildklier kan het hierdoor helemaal problematisch zijn, omdat dit sowieso al symptomen zijn waar ze last van kunnen hebben. Belangrijk is dus om goed op te letten dat je niet te veel koffie drinkt. Voor de meeste mensen geldt dat zo’n vier kopjes koffie per dag voldoende is. Meer kan slecht zijn voor je en voor gezondheidsproblemen zorgen. Dit geldt ook voor mensen met een trage schildklier. Voor sommige mensen is vier kopjes koffie ook al te veel, luister hierbij altijd goed naar je lichaam.

Mag je nou wel of geen koffie?

Het is moeilijk te bepalen of je nou wel of geen koffie mag wanneer je schildklierklachten hebt. De wetenschappelijke onderzoeken hierover spreken elkaar namelijk nogal tegen. Het is in dit geval belangrijk om vooral goed te luisteren naar je eigen lichaam. Neem sowieso nooit te veel koffie en voorkom dat je koffie vlak voor het slapengaan drinkt. Als je behalve een trage schildklier ook nog andere medische problemen hebt, kan het slim zijn om met je arts te overleggen of je wel koffie kunt drinken. Sommige medicatie gaat namelijk niet goed samen met cafeïne.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.