Natuurlijke middelen tegen schildklierklachten

Heb jij schildklierklachten? Dan ben je er waarschijnlijk wel mee bekend dat je allerlei medicatie voorgeschreven krijgt, maar dat dit niet altijd het gewenste effect heeft. Gelukkig kun je ook op natuurlijke wijze heel veel doen om je schildklierklachten te verminderen. Welke natuurlijke middelen tegen schildklierklachten zijn er?

Schildklierproblemen

Je schildklier zit in je keel en zorgt ervoor dat de schildklierhormonen worden aangemaakt. Deze zijn belangrijk voor zo’n beetje alles in je lijf. Je schildklier is namelijk noodzakelijk voor je stofwisseling. Als er iets mis is met je schildklier, dan kun je bijvoorbeeld problemen met je gewicht hebben. Ook kun je depressief worden en is het moeilijk om te slapen. Je schildklier kan te langzaam of juist te snel zijn. Ook kun je last hebben van Struma, of is het mogelijk dat je een schildklierkanker ontwikkelt. Allemaal erg vervelend, omdat het je hele leven beïnvloed.

Natuurlijke medicatie

Hedendaagse medicatie is allemaal gemaakt van producten uit de natuur. Het is dan ook niet gek dat natuurlijke middelen ook kunnen functioneren als medicijnen. Op natuurlijke manieren kun je je schildklierklachten verminderen.

Waarschuwing

Let wel op dat je hier niet zomaar mee moet experimenteren. Sommige dingen die we hier gaan noemen kun je altijd eens proberen, maar wanneer het wijzigingen zijn in je voeding of wanneer je supplementen gaat nemen, is het altijd belangrijk om dit met je behandeld arts te bespreken. Stop ook nooit zomaar met je medicatie. Dit kan zeer schadelijk zijn voor je schildklier. De natuurlijke middelen die we hier noemen kunnen worden geprobeerd wanneer je nog steeds schildklierklachten ervaart ondanks je medicatiegebruik. Laat je schildklierwaarden ook altijd testen wanneer je het vermoeden hebt dat er wellicht iets met je schildklier is.

Pas op met gluten

Gluten kunnen voor problemen zorgen met je schildklier. Er wordt bij gluten vaak gedacht aan coeliakie, maar er zijn meer mensen die gevoelig zijn voor gluten en die geen coeliakie hebben. Zo is het mogelijk dat je de ziekte van Hashimoto in stand houdt door de gluten die je eet. Veel schildklierpatiënten hebben er veel baat bij wanneer ze glutenvrij eten, dus dit is een mogelijkheid om te proberen.

Eet twee keer per week zeewier

Zeewier wordt in de Nederlandse keuken helemaal niet veel gegeten en dat is zonde. Het zit namelijk bomvol jodium en hierdoor is het voor schildklierpatiënten perfect om regelmatig te eten. Jodium is namelijk belangrijk voor een gezonde schildklier. Maak bijvoorbeeld misosoep of probeer andere heerlijke gerechten met zeewier, vind hier diverse producten met zeewier (aff.). Vind je zeewier echt niet lekker? Dan zou je ook een supplement met jodium kunnen overwegen.

Kokosolie

Kokosolie wordt gezien als een powerfood, omdat het erg gezond is voor je. Het kan je metabolisme behoorlijk verhogen en is daarnaast goed voor je huid. Vooral mensen met een trage schildklier kunnen hier baat bij hebben. Het verschil kan al zichtbaar zijn met een theelepel per dag. Je kunt er ook mee koken, maar veel goede stoffen verdwijnen wanneer je de kokosolie opwarmt.

Voorkom het eten van suikers

Net zoals het eten van gluten, kan het eten van suikers er ook voor zorgen dat je schildklier enigszins verstoord raakt. Het kan dan ook erg helpen om niet te veel toegevoegde suikers te eten. Voorkom dus te veel snoepgoed of frisdrank. Pas ook op met bijvoorbeeld witte rijst of witte pasta. Fruit kan op zich wel, let dus vooral goed op de toegevoegde suikers. Dit kan bij veel mensen zorgen voor een groot verschil in hoe je je voelt.

Elke dag in beweging komen

Beweging is eigenlijk een goed medicijn tegen talloze klachten, en dit geldt ook voor klachten die kunnen ontstaan als je schildklier niet goed functioneert. Door te sporten kun je je stofwisseling namelijk verhogen, waardoor je meer energie krijgt en gemakkelijker kunt afvallen. Het is vooral voor mensen met een trage schildklier dan ook belangrijk dat ze regelmatig bewegen. Iedere dag in beweging komen kan echt helpen.

Supplementen die kunnen helpen

Er zijn ook een aantal supplementen die kunnen helpen om je beter te voelen met je schildklierklachten. Het kan helpen om deze te gebruiken wanneer je niet genoeg binnenkrijgt via je voeding. Let wel op om altijd gezond te blijven eten. Supplementen zijn niet voor niks bedoeld als aanvulling en niet als vervanging voor gezonde voeding. Supplementen die je zou kunnen proberen zijn supplementen met jodium, selenium, magnesium of vitamine B12.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.