Problemen met je schildklier? Het kan je voeding zijn!

Heb jij problemen met je schildklier en heb je het idee dat de medicatie niet genoeg helpt? Dan zou je kunnen kijken of het een verschil maakt wanneer je je voeding aanpast. Er zijn verschillende redenen waarom dit een verschil kan maken. Maar waar moet je precies op letten wanneer je je voeding aan wilt passen?

Schildklierklachten ondanks de juiste medicatie

Sommige mensen met schildklierproblemen hebben er genoeg aan om voldoende medicatie te krijgen. Hun klachten verdwijnen zodra de medicatie goed is ingesteld en ze voelen zich prima. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen blijven klachten hebben en het kan ook zijn dat hun schildklier ontregeld blijft en medicatie vaak aangepast moet worden. Dit is erg vervelend, want de klachten kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. Wanneer je schildklier bijvoorbeeld te langzaam is, kun je extreem moe zijn en moeite hebben met afvallen en wanneer je schildklier te snel is, voel je je vaak erg opgejaagd en kun je moeilijk in slaap komen. Voor sommige mensen kan het ontzettend helpen om eens kritisch te kijken naar je voeding. Er zijn veel mensen die hier ontzettend veel baat bij gehad hebben.

Waarom op je voeding letten kan helpen

In veel gevallen worden schildklierklachten veroorzaakt door antistoffen die je schildklier aanvallen. Dit kan voor zowel een snelle als een trage schildklier voorkomen. Ziektes waarbij dit gebeurt, zijn bijvoorbeeld de Ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves. Antistoffen zijn doorgaans bedoeld om juist indringers en ziektes uit je lichaam tegen te gaan en niet je eigen schildklier aan te vallen. Er wordt door verschillende onderzoekers vermoed dat het mogelijk is dat je extra antistoffen aanmaakt, omdat je iets eet waar je lichaam niet goed op reageert. Het lichaam gaat in de aanval, maakt antistoffen aan deze vallen vervolgens je schildklier aan. Waarom de schildklier precies wordt aangevallen is niet duidelijk, maar er wordt wel vermoed dat het erg kan helpen om zelf goed op je voeding te letten en te kijken hoe je je voelt als je je eetpatroon aanpast.

Waar ben je dan gevoelig voor?

Het kan even puzzelen zijn om te achterhalen waar je precies gevoelig voor bent. Het kan een bepaalde voedselgroep zijn waar je op reageert. Bijvoorbeeld:

  • Gluten
  • Zuivel
  • Suiker
  • Smaakversterker E621

Het kan helpen om eens per groep te bekijken hoe je reageert als je dit niet meer binnenkrijgt. Soms kan dit echter wel meerdere maanden duren tot het helemaal uit je systeem is, dus het kan even duren tot je de oorzaak van je klachten gevonden hebt.

Gluten

Heel veel mensen heb een intolerantie voor gluten. Dit uit zich meestal in de vorm van Coeliakie. Er zijn echter nog veel meer vormen van glutenintolerantie die minder bekend zijn. Het kan voor andere klachten zorgen, omdat je lichaam niet goed op de gluten reageert. En dit zou dus ook een oorzaak kunnen zijn van je schildklierklachten. Daarnaast is coeliakie een auto-immuunziekte en dat is de schildklier ook. Het is vaker het geval dat mensen met een auto-immuunziekte ook last kunnen hebben of gevoelig kunnen zijn voor andere auto-immuunziektes. Wanneer je overweegt om glutenvrij te gaan eten, houd er dan rekening mee dat het zeker een halfjaar kan duren tot je lichaam hierop reageert. Veel schildklierpatiënten hebben er baat bij gehad door te stoppen met het eten van gluten en het is doorgaans de grootste oorzaak van disbalans met je schildklier. Let er ook op wanneer je glutenvrij gaat eten, dat je nog voldoende jodium binnenkrijgt. Dit wordt namelijk in brood gestopt.

Zuivel

Ook zuivel is een stof waar je heel veel problemen mee kunt hebben. Niet iedereen kan hier evengoed tegen en het is mogelijk dat je lichaam daarom extra antistoffen aanmaakt. Het kan dus zeker helpen om eens te kijken of zuivel een probleem vormt. Net als bij gluten kan het wel even duren tot je de zuivel uit je systeem krijgt. Ook is het belangrijk om extra calcium binnen te krijgen wanneer je besluit te stoppen met zuivel. Ook kan extra vitamine B12 nodig zijn.

Suiker

Suiker is sowieso niet goed voor je, en het kan een oorzaak zijn van de vage klachten die je wellicht hebt. Teveel suiker kan ervoor zorgen dat je moe wordt, en veel aankomt. Het is dus met suiker niet zozeer dat je er meteen intolerant voor bent, maar het kan dus wel verklaren waarom je deze klachten hebt. Het gaat hierbij vooral om toegevoegde suikers en niet meteen over fruit.

E621

E621 is een smaakversterker die ook wel MSG wordt genoemd. Het is een smaakversterker waar niet iedereen even goed op reageert. Het kan aanslaan op je maag, maar ook je gemoedstoestand. Ook kunnen hierbij je antistoffen bepalen om het aan te vallen. Verminderen hiervan kan dus zeker verschillen.

Paleo-dieet

Veel schildklierpatiënten hebben er baat bij om het Paleo-dieet te volgen. Dit is een dieet gericht op wat de oermens at. Dit is dus vooral wat je in de natuur kunt vinden. Bij het Paleo-dieet eet je geen granen of zuivel en ook suiker en E621 wordt weggelaten. Dit kan dus ook een alternatief zijn om eens te proberen. Er zijn hier meerdere boeken over geschreven.

Geef het tijd

Je lichaam heeft tijd nodig om aan veranderingen in je lijf te moeten wennen. Probeer het dus niet maar één week om een voedingsstof weg te laten, maar doe dit voor een langere periode. Zo kun je beter ervaren of het verschil voor jou maakt.

Praat altijd met je arts

Wanneer je besluit om een van de bovengenoemde voedingssoorten minder binnen te krijgen of zelfs volledig weg te laten uit je dieet, dan is het belangrijk dit altijd met je behandelend arts te bespreken. Je arts kan je dan ook extra advies geven of eventueel meekijken met je medicatiegebruik.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.