Je schildklier en alcohol

Je schildklier is een belangrijk orgaan voor je lichaam. Heeft alcoholgebruik effect op je schildklier? En kun je gewoon alcohol drinken wanneer je problemen hebt met je schildklier Wat zijn zaken waar je op kunt letten?

Schildklierproblemen

Je schildklier is een klein orgaan, maar wel eentje die ontzettend belangrijk is voor ons lichaam. Er kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan wanneer je schildklier afwijkend is, bijvoorbeeld wanneer deze te snel of te langzaam is. En soms kan bepaalde voeding ook invloed hebben op onze schildklier. Hoe zit dit bijvoorbeeld met alcohol? Kun je alcohol nuttigen wanneer je schildklierklachten hebt?

Alcohol en je lever

Het is geen geheim dat alcohol slecht is voor je lever. De lever is daarnaast ook erg belangrijk voor je schildklier. Je lever helpt namelijk ook mee met het produceren van de T3 en de T4 hormonen. Wanneer je lever de alcohol niet goed kan afbreken, zorgt dit voor meer oestrogeen. Een teveel hieraan kan seksuele gevoelens afremmen. Ook kun je sneller aankomen en is het moeilijk om af te vallen. Precies wat we ook kunnen ervaren bij een trage schildklier. Hieruit blijkt maar hoe belangrijk je lever voor je is. En deze kun je met alcohol flink beschadigen, wat voor extra schildklierproblemen kan zorgen. Vooral wanneer je al schildklierklachten hebt, kan het onverstandig zijn om te veel alcohol te drinken. Het is goed mogelijk dat je wel medicatie voor je schildklier inneemt, en alsnog schildklierklachten krijgt. Deze kunnen over gaan wanneer je stopt met het drinken van alcohol, omdat je lever een stuk minder wordt belast en je schildklier daardoor beter zijn werk kan gaan doen.

Gevoelig voor gluten

Er zijn schildklierpatiënten die gevoelig zijn voor gluten. Zij hebben er baat bij wanneer ze geen gluten meer eten. Gluten kunnen een verkeerde uitwerking hebben op de schildklier, en dit is vooral te merken bij de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte en hierbij vallen je antistoffen je eigen schildklier aan. Uit verschillende onderzoeken is gekomen dat dit te maken kan hebben met gluten en kan het een vorm van gluten-intolerantie zijn. In veel alcoholische dranken zitten ook gluten. Bier is bijvoorbeeld van gerst gemaakt, en daar zitten gluten in. Maar ook andere alcoholische dranken kunnen gluten zitten. Wanneer jij als schildklierpatiënt gevoelig bent voor gluten, is het dus belangrijk om hier goed op te letten. Er zijn overigens ook steeds meer aanbieders van alcoholische dranken die wel glutenvrij zijn. Wanneer je merkt dat gluten vooral een grote invloed hebben op je schildklier, dan kun je dus overwegen om voor glutenvrije alcoholische drankjes te gaan.

Wanneer krijg je te veel alcohol binnen?

Wanneer is er sprake van te veel alcohol bij mensen met schildklierproblemen? Hier is maar moeilijk een antwoord op te geven, omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Sommige mensen kunnen zich al slechter voelen na één alcoholisch drankje en de ander heeft vooral klachten na meerdere glazen alcohol. Wanneer je echt te maken hebt met schildklierproblemen zal in het in de meeste gevallen beter zijn om alcohol volledig te mijden. Als je dan toch eens bij een feestje een glaasje wil drinken zal dat niet direct problematisch zijn. Maar luister vooral eens goed naar je lichaam. Ga er eens mee experimenteren en kijk goed naar je gevoel. Hoe gaat het met de bekende schildklierklachten als je even geen alcohol drinkt? Merk je verschil in bijvoorbeeld je energie of je gewicht? En hoe zit het als je slechts één alcoholische drank hebt gedronken? Merk je verschil? Dit kan voor je schildklier namelijk al een groot verschil maken.

Alcohol is sowieso niet gezond

Alcohol is natuurlijk sowieso niet al te best voor ons lichaam. Zo kan het niet alleen de lever beschadigen, maar ook de hersenen. Mensen die veelvuldig te veel alcohol drinken lopen daarnaast het risico op problemen met de bijnieren. Daarnaast kunnen er natuurlijk allerlei gevaarlijke situaties ontstaan nadat iemand te veel heeft gedronken. Ze zeggen het natuurlijk niet voor niets: geniet, maar drink met mate. Wanneer je geen schildklierproblemen hebt of wanneer je geen verschil maakt tussen wel of geen alcohol is het nog steeds raadzaam om een beetje op te letten.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.