Schildklier en magnesium

Wist je dat je schildklierproblemen kunt krijgen wanneer je een tekort aan magnesium hebt? Ook wanneer je al schildklierproblemen hebt, is het belangrijk genoeg magnesium binnen te krijgen. Wat is het verband hiertussen precies?

Tekort aan magnesium

Een tekort aan magnesium kan in je lichaam voor grote problemen zorgen. Het kan even duren tot je achterhaalt dat de klachten te maken hebben met een magnesiumtekort. De klachten zijn namelijk zeer uiteenlopend en daardoor lastig te herkennen. Enkele van de symptomen waar je last van kunt hebben zijn bijvoorbeeld:

 • Hartkloppingen
 • Spasmen
 • Vertraagde schildklierfunctie
 • Menstruatiepijn
 • Spierkrampen
 • Laag libido
 • Migraine
 • Lusteloosheid
 • Angst
 • Depressiviteit
 • Slapeloosheid
 • Botontkalking
 • Verlaagde bloeddruk

Magnesium zit in veel groene groentes, zaden en noten. Het zit ook in vette vis zoals makreel en heilbot. Het is dus belangrijk om hier genoeg van binnen te krijgen.

Hoe kan een tekort ontstaan?

Een tekort aan magnesium kan ontstaan door verkeerde voeding. Wanneer je regelmatig ongezond eet, is de kans aanwezig dat je minder magnesium binnenkrijgt. Een andere manier om een tekort aan magnesium te krijgen, is door te veel vitamine C binnen te krijgen. Dit klinkt misschien vreemd, maar Vitamine C kan ervoor zorgen dat we minder magnesium opnemen. We zien vitamine C supplementen vaak als onschuldig, maar het kan wel degelijk voor problemen zorgen als je het veel te veel binnenkrijgt. Vrouwen die borstvoeding geven hebben een tijdje meer magnesium nodig. Ook in stressvolle periodes is het goed mogelijk dat je meer magnesium nodig hebt.

Is een teveel aan magnesium ook mogelijk?

Een teveel aan magnesium is zeker mogelijk, maar komt doorgaans minder voor. Het kan zorgen voor diarree, verwardheid en een verslechte nierfunctie. Het is echter heel erg moeilijk om er een teveel van te krijgen en doorgaans hoef je e hier geen zorgen om te maken.

Schildklier en magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je schildklierfunctie. Magnesium helpt bij het omzetten van het schildklierhormoon T4 naar T3. Wanneer je niet voldoende magnesium binnenkrijgt, kun je dit merken aan je schildklier. Er kunnen allerlei schildklierproblemen ontstaan. Zo is de kans aanwezig dat je een te trage schildklier krijgt. Ook een struma komt vaker voor wanneer er een tekort aan magnesium ontstaat. Wanneer je te weinig magnesium binnenkrijgt is het voor je schildklier onmogelijk om voldoende schildklierhormoon aan te maken.

Struma

Struma is een aandoening van de schildklier, waarbij je schildklier behoorlijk opzwelt. Dit is van buitenaf vaak wel te voelen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen. Struma kan wel weer opgelost worden, maar soms kost dit meer moeite dan verwacht en is een operatie nodig.

Heb je al schildklierproblemen?

Ook wanneer je al schildklierproblemen hebt, kun je nog steeds de bekende schildklierklachten hebben. Dit kan te maken hebben door een tekort aan magnesium of omdat je lichaam zo bezig is met het besturen van de schildklier. Het kan ook dat schildklierpatiënten hierdoor meer magnesium verbruiken en dus ook meer nodig hebben. Je kunt daardoor nog steeds last hebben van allerlei schildklierklachten, omdat je lichaam gewoonweg moeite heeft om de T3 aan te maken heeft. Het is dan ook voor schildklierpatiënten van groot belang dat ze voldoende magnesium binnenkrijgen.

Hoe weet je of je een magnesiumtekort hebt?

De beste manier om te achterhalen of je een magnesiumtekort hebt is door dit te laten testen. Dit kun je bij je huisarts of eventueel je internist laten doen. Soms kan het helpen om hier meer zekerheid over te hebben. Wanneer je merkt dat je veel vage klachten hebt, kan het altijd helpen om je hier eens voor te laten testen. Dit gaat door middel van een bloedtest. Eventueel zou je je dan ook kunnen testen op jodium en selenium, want ook dit kan invloed hebben op je schildklier.

Maak gebruiken van supplementen

Je kunt gebruikmaken van een supplement waarmee je extra magnesium binnenkrijgt. Dit kan precies dat beetje extra geven waardoor je geen vage klachten meer hebt. Je moet zo’n supplement wel zien als een aanvulling op een gezond eetpatroon. Je moet dus sowieso gezond blijven eten. Overleg ook altijd met je arts wanneer je een extra supplement inneemt. In de meeste gevallen kan het sowieso geen kwaad, maar soms kan het wel voor problemen zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld nierklachten hebt, moet je oppassen met extra magnesium. Er zijn ook wat medicijnen die voor problemen kunnen zorgen als je het combineert met magnesium. Dit is de voornaamste reden om altijd even te overleggen met je behandelend arts. Sowieso is het natuurlijk ook belangrijk dat je arts van dit soort zaken op de hoogte is.

Let op: bij bepaalde schildkliermedicatie, zoals Thyrax, wordt het afgeraden om binnen vier uur na het innemen van het medicijn magnesium in te nemen. Lees goed de bijsluiter van jouw medicatie. Neem aanvullende magnesium dus bij voorkeur minstens vier uur later in.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.