Schildklierproblemen en jodium

Een van de belangrijkste elementen die we nodig hebben voor onze schildklier, is jodium. Wanneer je te weinig jodium binnenkrijgt, dan kan dit gevolgen hebben voor je schildklier. Hoe zit dit, en hoe kun je extra jodium binnenkrijgen?

Schildklier en jodium

Jodium is nodig om je schildklier aan te sturen. Jodium wordt gebruikt om het schildklierhormoon T4 aan te maken. Wanneer je niet genoeg jodium binnenkrijgt, kan dit ervoor zorgen dat je een trage schildklier krijgt. Bij een jodiumtekort kan er daarnaast een struma ontstaan. Dit is een zwelling van de schildklier, en deze kun je vaak aan de buitenkant al voelen. Eén van de behandelingsmethoden tegen een struma is middels radioactief jodium. Dit bewijst maar dat jodium ontzettend belangrijk is.

Hoeveel jodium heb je op een dag nodig?

Hoeveel jodium je per dag nodig hebt is erg afhankelijk van je leeftijd. Je kunt ongeveer deze richtlijnen aanhouden per dag:

 • 110 – 130 microgram voor baby’s
 • 90 microgram voor kinderen van 3 tot 8 jaar oud
 • 120 microgram voor kinderen tot 13 jaar
 • 150 microgram voor pubers en volwassenen
 • 220 microgram voor zwangere vrouwen
 • 290 microgram voor vrouwen die borstvoeding geven

Een jodiumtekort

Een tekort aan jodium merk je niet meteen. Dit komt omdat de jodium die je binnenkrijgt wordt opgeslagen in je schildklier. Je kunt dit een beetje zien als een soort vat waar elke keer wat jodium uitgehaald kan worden. Hierdoor kan het soms maanden of jaren duren tot je klachten ervaart die met een jodiumtekort te maken hebben. De volgende klachten kunnen ontstaan door een jodiumtekort:

 • Struma (opgezwollen schildklier)
 • Trage schildklier
 • ADHD
 • Depressieve gevoelens
 • Vermoeidheid
 • Spastisch zijn
 • Dwerggroei
 • Vergrote kans op miskramen
 • Onvruchtbaarheid

Het is dus echt noodzakelijk om genoeg jodium binnen te krijgen.

Waar zit jodium in?

Jodium zit sowieso in ons brood. Hier wordt extra jodium aan toegevoegd, omdat de meeste Nederlanders niet veel voeding eten die rijk is aan jodium. Om die reden is er ook zout te koop waar jodium aan toegevoegd is. Andere voeding waar jodium bijvoorbeeld in zit is zeewier. Ook zit het in garnalen en andere vissoorten. Jodium kun je daarnaast vinden in bijvoorbeeld orgaanvlees. In andere voedingsmiddelen komt jodium ook wel voor, maar in veel mindere mate. Het zal je dan ook niet verbazen dat in Aziatische landen waar ze veel vis eten veel minder jodiumtekort voorkomt.

Hoe kun je een tekort voorkomen?

Wanneer je gewoon eet, zul je doorgaans niet snel een tekort hebben aan jodium. Mensen die echter glutenvrij eten – en glutenvrij eten wordt voor veel schildklierpatiënten aangeraden – krijgen vaak te weinig jodium binnen, omdat ze niet het brood binnenkrijgen waar het in zit en tegelijkertijd eten ze ook weinig van de andere producten waar jodium in zit. Om dit te voorkomen kun je vaker zeewier of garnalen eten. Probeer zeker een keer per week zoiets binnen te krijgen. Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft heb je meer jodium nodig en in deze periode wordt het dus al helemaal aangeraden om meer jodium binnen te krijgen dan gebruikelijk. Maak dus eens iets vaker iets met vis of zeewier bij een zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Jodium supplementen

Een andere optie is om supplementen te gebruiken. Er zijn speciale supplementen waarbij je extra jodium binnen kunt krijgen. Wat je eventueel ook zou kunnen doen is een supplement waar zowel jodium als selenium in zitten. Ook selenium is erg belangrijk voor je schildklier. Neem nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium.

Overleg met je arts

Overleg altijd met je behandelend arts voordat je eventueel besluit om supplementen te nemen. Hij of zij kan je er meer over vertellen en je advies geven. Het kan zelfs mogelijk zijn om een test te doen en te kijken of er sprake is van een jodiumtekort.

Is te veel jodium ook mogelijk?

Een te veel aan jodium kan zeker wel voorkomen, maar dit gebeurt eigenlijk niet heel snel. Let wel goed op wanneer je supplementen neemt. Neem er niet meer in dan aangegeven staat op de verpakking, zodat je geen te veel aan jodium binnenkrijgt. En te veel aan jodium kan zorgen voor een ontstoken schildklier.

Radioactief jodium

Om een te snelle schildklier te behandelen wordt er vaak gebruik gemaakt van een behandeling met radioactief jodium. Ook wordt er bij het verwijderen van de schildklier nog wel eens gekozen voor een behandeling met radioactief jodium. Dit wordt gedaan door middel van een capsule en het radioactieve jodium wordt direct door je maag en darmen opgenomen. Je kunt deze behandeling alleen krijgen als een arts je heeft doorverwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Ook moet er eerst worden getest hoeveel radioactieve jodium je nodig hebt. Verder worden er nog andere zaken gecontroleerd. Vrouwen moeten bijvoorbeeld een zwangerschapstest doen, omdat de jodium daar een verkeerde uitwerking op kan hebben.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.