Schildklierproblemen en suiker, waar moet je op letten?

Wanneer je problemen hebt met je schildklier, is het een goed idee om eens naar je voeding te kijken. Voeding kan een groot effect hebben op je schildklier. Het is goed mogelijk dat je je schildklierklachten kunt verminderen door bepaalde voeding uit je leven te laten. Eén van de voedingsmiddelen die effect kan hebben op je schildklier is suiker. Hoe zit dit?

Schildklierproblemen

Een snelle schildklier of juist langzame schildklier kan voor verschillende problemen zorgen. Je schildklier is voor veel zaken in je lichaam belangrijk. Denk aan de hoeveelheid energie die je hebt, of je wel of niet kunt afvallen en je algemene gemoedstoestand. Talloze klachten gaan gepaard met je schildklier. Er zijn mensen waarbij de antistoffen de schildklier aanpassen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij de ziekte van Hashimoto of de ziekte van Graves. Je antistoffen vallen doorgaans niet zomaar je eigen schildklier aan. Het komt vaak voor dat dit door voeding komt waar je minder goed tegenkan dan wat je denkt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die niet goed tegen gluten kunnen, maar kan dus ook suiker het geval zijn. Er zijn ook nog andere redenen waarom suiker geen goed idee is.

Wat wordt er bedoeld met suiker?

Bij suiker wordt er voornamelijk gedacht aan geraffineerde suikers. Denk aan suikers in frisdrank, snoep, maar ook in veel voeding, zoals kant- en klare voeding. Denk aan sauzen, soepen of kant-en-klare maaltijden. Suikers worden aan ontzettend veel producten toegevoegd, omdat ze een verslavende werking hebben. Er zit in producten vaak net genoeg suiker waardoor je er meer van wilt hebben en meer gaat verlangen naar suiker. In de meeste gevallen hebben schildklierpatiënten geen problemen bij het eten van bijvoorbeeld fruit of groente waar suiker van nature in voorkomt.

Problemen in de darmen

Suiker kan voor schildklierpatiënten een probleem zijn, omdat suiker de slechte bacteriën in je darmen kan aansporen en laten groeien. Dit is een probleem, omdat het schildklierhormoon T3 voornamelijk in de darmen actief en wordt door de suiker en de bacteriën hier sneller afgebroken. Dit kan voor problemen zorgen, zoals een trage schildklier.

Hoge bloedsuiker

Elke keer wanneer je iets met suiker binnenkrijgt, zal je bloedsuiker stijgen. Een bloedsuikerspiegel die verhoogd is, kan effect hebben op je schildklier. Hierdoor kunnen je schildklierwaarden schommelen en kun je zelfs last hebben van schildklierklachten wanneer je medicatie slikt.

Kans op ontstekingen

Met meer suiker in je lichaam, is de kans op ontstekingen ook groter. En dit kan vooral bij schildklierpatiënten gemakkelijker voorkomen. Dit komt omdat ontstekingen tegen worden gegaan door selenium, maar dat wordt ook gebruikt voor je schildklierfunctie. Wanneer je een chronische ontsteking hebt, kan het nut hebben om extra selenium in te nemen. De selenium in je lichaam focust zich dan namelijk vooral op het genezen van de ontsteking en niet op de schildklier.

Minderen met suiker

Wanneer je schildklierproblemen hebt, kun je er dus het beste aan doen om te minderen met suiker, of om zelfs grotendeels suikervrij te gaan. Hierbij kun je als richtlijn aanhouden dat je geen toegevoegde suikers binnenkrijgt. Voorkom dus snacks, snoep en frisdranken. ook voeding zoals witte pasta of witte rijst is minder verstandig. Aangeraden wordt om niet meer dan vijf theelepels suiker binnen te krijgen per dag. De meeste mensen zitten hier ver overheen en dit zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen. Denk aan overgewicht, kortademigheid en een gebrek aan energie.

Het minderen van suiker kan echter een groot probleem zijn, omdat mensen met schildklierproblemen vaak sowieso weinig energie hebben. De extreme vermoeidheid kan voor een enorme drang naar suiker zorgen. Suiker geeft immers een energieboost. Tegelijkertijd is suiker verslavend en dit zorgt er dus voor dat je naar meer snakt. Het minderen met suiker kan dus even erg lastig zijn. Belangrijk is om echt volledig te stoppen en te realiseren dat het geen gemakkelijk proces zal zijn. De eerste één á twee weken zul je sneller moe zijn, chagrijnig zijn en hoofdpijn hebben. Drink veel water en als je zin hebt in zoetigheid, kan aardbeienthee helpen (Wel zonder suiker natuurlijk). Probeer er ook voor te zorgen dat je iets anders kan doen, zodat je afleiding hebt. Vaak is het eten van suiker een gewoonte en die wordt getriggert door bepaalde situaties. Zo kan het zijn dat je zin hebt in suiker als je ’s avonds op de bank zit, omdat je dan áltijd wat met suiker pakt. Het kan helpen om dan iets te doen dat je afleidt, zoals het maken van een puzzel. Soms kan het ook helpen om de gewoonte te doorbreken. Ga ergens anders zitten. Hoe voel je je nu?

30 dagen zonder suiker

Wanneer je tenminste dertig dagen zonder suiker leeft, kun je vaak al veel beter inschatten hoe je je erbij voelt. Wanneer jij problemen hebt met je schildklier, kun je goed opmerken wat het verschil is en of bepaalde schildklierklachten zoals vermoeidheid zijn verminderd. Het is even doorzetten, vooral omdat de beginperiode wat heftig kan zijn. Weet dat je door deze afkickverschijnselen heen moet en dat je je daarna beter zult voelen. Wanneer je beseft dat het slechts dertig dagen zijn, kun je het vaak al wat makkelijker volhouden. Na die dertig dagen bepaal je of je nog steeds minder suiker wilt binnenkrijgen, dan kan dat.

Lees je in

Wat een goed idee is als je gaat minderen met suiker, is je inlezen. Wanneer je beter weet wat de gevaren zijn van suiker, kun je ook makkelijker stappen zetten. Een goede tip is het Suiker boek van Damon Gameau. Dit boek gaat heel goed in op de gevaren van suiker en veel van de genoemde feiten zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Zorg voor steun in je omgeving

Voor veel schildklierpatiënten kan het een groot verschil maken wanneer ze iemand hebben die ze steunt. Het minderen met suiker is natuurlijk erg lastig wanneer een partner wel de hele tijd snoept. Zorg er dus voor dat er iemand is in je omgeving die je steunt. Dit kan je echt enorm helpen met het verminderen van suiker.

Moet dit worden besproken met de arts?

Nee, in principe hoef je het verminderen van suiker niet met je behandelend arts te bespreken. Wanneer je dit echter een fijn gevoel idee vindt, kan dat natuurlijk nooit kwaad. Soms kan een arts je hier ook bij ondersteunen of je doorverwijzen naar een diëtist. Hierbij kun je ook de nodige hulp krijgen en sta je er niet helemaal alleen voor.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.