Selenium en schildklierproblemen

Er zijn steeds meer studies en onderzoeken die aantonen dat Selenium wel eens een belangrijk hulpmiddel kan zijn tegen schildklierproblemen. Selenium staat er om bekend dat het belangrijk is voor de schildklier, maar hoe belangrijk is dit precies en waar kun je op letten?

Functie van selenium voor je schildklier

Selenium is een antioxidant extreem belangrijk voor een goede schildklierfunctie. Voor je schildklier zijn eigenlijk twee zaken echt belangrijk: jodium en selenium. Jodium zorgt ervoor dat er schildklierhormonen aangemaakt kunnen worden en selenium is belangrijk voor een gezonde schildklier. Ook helpt selenium ervoor dat de productie van je schildklier wordt ondersteund, bijvoorbeeld wanneer we te maken hebben met stress. Als laatste helpt Selenium bij het omzetten van het T4 hormoon naar het T3 hormoon. Volgens diverse onderzoeken is het mogelijk dat je nog steeds schildklierklachten hebt wanneer je medicatie goed is ingesteld, omdat je medicatie alleen T4 aanmaakt. Je hebt ook T3 nodig en daar is Selenium voor nodig.

Andere eigenschappen van selenium

Behalve dat selenium goed is voor je schildklier, heeft het nog meer belangrijke en goede functies. Bijvoorbeeld:

 • Kan borstkanker voorkomen
 • Verwijdert giftige metalen uit je lichaam
 • Goed voor je huid
 • Goed voor je haar en werkt tegen roos
 • Gaat veroudering tegen
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Goed ter preventie bij hart- en vaatziekten

Een tekort

Een tekort aan selenium kan voor allerlei problemen zorgen. Bijvoorbeeld:

 • Vermoeidheid
 • Verminderde weerstand
 • Slechte huid
 • Langdurige en chronische ontstekingen
 • Bij mannen: Verminderde vruchtbaarheid
 • Vertraagde groei
 • Grotere kans op Aatma

Je kunt eventueel bij een arts vragen of je je selenium kunt laten testen. Dit kan gedaan worden door middel van een bloedtest. Zo ben je beter op de hoogte en weet je of je extra selenium nodig hebt.

Waar zit selenium in?

Selenium zit in meerdere voedingssoorten. De bekendste is toch wel paranoten. Ook andere noten bevatten doorgaans selenium. Verder zit het in tonijn, garnalen, oesters, ui, knoflook, varkensvlees, rundvlees, avocado, pompen en diverse koolsoorten. Belangrijk om te weten is dat het in veel voeding zit, maar dat selenium vaak verloren gaat wanneer we het eten verhitten. Hierdoor is het mogelijk dat er een tekort ontstaat, terwijl we wel genoeg voeding eten waar selenium in zit.

Hoeveel heb je op een dag nodig?

Het voedingscentrum geeft aan dat je per dag zo’n 60 microgram aan Selenium nodig hebt. Wanneer je iedere dag gezond eet, krijg je dit sowieso wel via je voeding binnen. Uit diverse onderzoeken is echter gebleken dat mensen met schildklierproblemen er baat bij hebben om meer selenium binnen te krijgen. Er wordt dan een hoeveelheid aangegeven van zo’n 200 microgram per dag, waarbij je baat zou kunnen hebben. Vooral mensen met de ziekte van Hashimoto schijnen er goed op te reageren wanneer ze meer selenium binnenkrijgen dan wat het voedingscentrum aangeeft.

Selenium en ontstekingen

Wat ook heel belangrijk is om te weten, is dat ontstekingen de opname van selenium kunnen beperken. Wanneer je een chronische ontsteking hebt, dan kan het zo zijn dat de selenium die je binnenkrijgt vooral wordt gebruikt om die ontsteking tegen te gaan, en krijg je schildklier er dus minder van. In periodes waarin je met chronische ontstekingen te maken hebt, kan het dan ook geen kwaad om extra selenium binnen te krijgen. Ook is het van groot belang dat je natuurlijk de ontsteking aanpakt. Ga daarom altijd naar een arts wanneer je te maken hebt met een chronische ontsteking, zodat je lichaam snel weer normaal kan functioneren.

Meer selenium binnenkrijgen

Zoals gezegd, er zijn steeds meer onderzoeken die de connectie leggen tussen schildklierklachten en selenium. Het kan dan ook helpen om eens te proberen hoe je reageert wanneer je extra selenium binnenkrijgt. Het beste is om dit natuurlijk uit je voeding te halen, maar dit kan wel lastig zijn wanneer je 200 microgram per dag wilt binnenkrijgen. Daarom kun je eventueel extra supplementen nemen. Er zijn bijvoorbeeld ook supplementen speciaal voor de schildklier die naast Selenium ook Jodium bevatten, zoals Schildkliernorm Capsules van AOV (aff.). Overleg dit overigens altijd met je behandelend arts, zodat hij of zij je hierin beter kan adviseren. Ook is het mogelijk dat extra selenium juist niet goed is met andere ziektes of medicatie.

Supplementen

Wanneer je besluit om extra supplementen te nemen waar selenium in zit, dan is het belangrijk om je hier goed over in lezen. Er zijn veel verschillende merken. Kies bij voorkeur voor een supplement dat biologisch is. Kijk ook hoeveel microgram selenium er in een supplement zit en lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.