Oogziekte van Graves

De ziekte van Graves is een aandoening aan de schildklier, die vooral bekend staat om de uitpuilende ogen. Dit wordt ook wel de oogziekte van Graves genoemd. Hoe kun je dit herkennen en is er iets te doen tegen de uitpuilende ogen?

Wat is de ziekte van Graves?

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Hierbij vallen de eigen antistoffen de schildklier aan. Waar het door ontstaat is nog niet precies bekend en hier worden best veel onderzoeken naar gedaan. Hopelijk kan hier in de toekomst meer duidelijkheid over gegeven worden. Bij de ziekte van Graves is het mogelijk dat je symptomen krijgt die bij een te snelle schildklier horen, maar ook symptomen die bij een te trage schildklier passen, komen veelvuldig voor. En één van de bekendste symptomen is vaak wel dat iemand met de ziekte van Graves uitpuilende ogen heeft.

Uitpuilende ogen

Wanneer iemand bij de dokter komt met uitpuilende ogen, wordt er vrijwel altijd een bloedonderzoek gedaan. Het is namelijk in veel gevallen zo dat er dan sprake is van de oogziekte van Graves. Dit wordt ook wel in het Latijn Graves Orbitopathie genoemd. Bij deze ziekte vallen de antistoffen van je lichaam voornamelijk je ogen aan. Deze oogziekte ontstaat overigens niet altijd bij de ziekte Graves, maar het is wel een zeer bekend kenmerk. Mannen krijgen sneller de oogziekte van Graves dan vrouwen. Ook komt de ziekte vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers.

Symptomen van de oogziekte van Graves

Bij de oogziekte van Graves horen enkele symptomen. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan:

 • Roodheid van de ogen
 • Meer tranen
 • Uitpuilende ogen
 • Bovenooglid te hoog
 • Onderooglid te laag
 • Ontsteking aan het oog
 • Zwelling van de oogleden
 • Druk achter de ogen
 • Dubbelzien
 • Scheel kijken
 • Moeilijker het oog kunnen bewegen
 • Verminderend van het zicht
 • Blindheid

Het is belangrijk om de ziekte snel op te sporen. Hoe langer je ermee rond blijft lopen, hoe ernstiger de symptomen kunnen zijn. De meeste symptomen ontstaan door de ontstekingen die rondom het oog voor kunnen komen. Heb je het idee dat er iets mis is, ga dan zo snel mogelijk naar een arts.

Diagnose

Zoals gezegd zal er een bloedtest worden gedaan om te kijken hoe het met je schildklier zit. Aanvullend kunnen er nog meer onderzoeken worden gedaan. Deze hebben met name te maken met je ogen, zodat er bekeken kan worden hoe ernstig het gevaar is. Hierbij kun je denken aan een CT-scan voor het oog of een onderzoek waarbij wordt gekeken hoe het gezichtsveld is. Dit laatste wordt doorgaans alleen gedaan wanneer er sprake is van een vermindering van het zicht.

Behandelen van de oogziekte

Wanneer je de oogziekte van Graves hebt, is het dus belangrijk dat dit goed wordt behandeld. Omdat er hier sprake is van een probleem met de schildklier, maar ook een probleem met je ogen, moet je mogelijk ook naar meerdere specialisten. Denk aan een internist voor je schildklier en een oogspecialist voor je ogen. Vaak krijg je medicatie voor je schildklier, zodat deze weer beter kan functioneren. Dit kan nog best lastig zijn om af te stellen. Verder kan er gekozen worden voor medicijnen waardoor de ontstekingen en de zwellingen afnemen. Wanneer de klachten nog niet heel ernstig is, kan het tevens helpen om extra Selenium middels een supplement binnen te krijgen. De arts zal je hier dan uiteraard over adviseren. Is de zwelling veel erger? Dan kan er gekozen worden voor een middel als Prednison. Hiermee wordt de ontsteking snel verminderd.

Operatie in uitzonderlijke gevallen

In sommige gevallen wordt er gekozen om een operatie uit te voeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een oogzenuw bekneld is geworden, of wanneer bepaalde klachten – zoals een verminder zicht of dubbelzien – na andere behandelingen nog steeds aanwezig zijn. In de meeste gevallen is een operatie echter niet nodig.

Bestraling voor de oogziekte van Graves

In zeer zeldzame gevallen is bestraling nodig voor de oogziekte van Graves. Dit wordt doorgaans alleen gedaan wanneer iemand last heeft van dubbelzicht. Dit is dus een symptoom dat je extra goed in de gaten dient te houden.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je de oogziekte van Graves hebt, zijn er ook nog een aantal zaken die je zelf kunt doen om de klachten wat te verminderen. Zo kun je ervoor kiezen om een zonnebril te dragen. Dit werkt goed, omdat je ogen extra gevoelig zijn voor stralingen wanneer je de oogziekte hebt. Ook kun je oogdruppels gebruiken tegen de pijn. Wat bij veel mensen eveneens helpt, is wanneer ze in bed met hun hoofd wat hoger liggen. Wanneer je hoofd hoger ligt dan de rest van je lichaam, heb je namelijk minder snel last van de zwellingen. Uiteraard helpen deze middelen slechts tijdelijk en zijn het vooral verlichtingen tegen de klachten. Belangrijk is dus om sowieso altijd een arts te spreken.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.