Wat is de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto klinkt haast exotisch. Alsof het iets Aziatisch en bijzonders is, maar dat is absoluut niet het geval. De ziekte van Hashimoto komt erg veel voor en is een van de meest voorkomende problemen die je met je schildklier kunt hebben. Wat is dit precies en wat kun je eraan doen?

Wat is de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto is een chronische aandoening, waarbij je schildklier ontstoken is. Hierdoor werkt je schildklier te langzaam of in sommige gevallen helemaal niet meer. Bij de ziekte van Hashimoto vallen je eigen antistoffen de schildklier aan. Dit betekent dat geleidelijk aan je schildklier minder goed gaat werken, omdat je eigen antistoffen constant de cellen van de schidlklier aanvallen. Het is dus erg belangrijk om actie te ondernemen hierbij. Het is niet duidelijk waarom de antistoffen in je lijf dit doen. Hier worden nog steeds veel onderzoeken naar gedaan. Er wordt vermoed dat het lichaam een gif probeert aan te vallen dat in je lichaam binnen is gekomen, maar er wordt hierin ook een fout gemaakt waarbij de schildklier wordt aangepakt. Wat wel bekend is, is dat het erfelijk kan zijn en ook met andere auto-immuunziektes. Ook hebben doorgaans meer vrouwen hier problemen mee dan mannen.

De naam

De ziekte van Hashimoto klinkt wat exotisch en daardoor verwachten we niet dat het veel voorkomt, maar de ziekte van Hashimoto is wel degelijk een veelvoorkomend probleem. Er zijn vermoedelijk zelfs meer mensen die hier last van hebben, zonder het in de gaten te hebben. De ziekte van Hashimoto werd ontdekt door Hakaru Hashimoto in 1912. Later, in 1956 werd ontdekt dat de ziekte van Hashimoto te maken heeft met de antistoffen.

Diagnose van de ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is lastig om te ontdekken, omdat het begint met vage klachten die niet altijd direct worden gekoppeld aan de schildklier. Enkele problemen die je bijvoorbeeld kunt hebben:

De lijst is nog een stuk langer. Het kan lang duren tot er wordt ontdekt dat je problemen met je schildklier hebt. Wanneer je arts iets vermoedt, kan er een bloedtest worden gedaan. Binnen een week wordt dan duidelijk of er problemen met je schildklier zijn. Het is dan niet altijd meteen duidelijk of er sprake is van Hashimoto. Lang niet elke arts onderzoekt dit goed. Hiervoor zou je naar een internist moeten gaan om echt uit te kunnen zoeken wat er precies aan de hand is. Maar de eerste stap is dus een bloedtest bij je huisarts.

Behandeling

De enige behandeling die wordt gedaan om de ziekte van Hashimoto is gebruik van medicijnen. Zo kun je bijvoorbeeld Levothyroxine krijgen. Dit moet je iedere dag voor het ontbijt innemen. Hiermee krijg je extra schildklierhormonen binnen. Dit betekent echter niet dat je antistoffen stoppen met het aanvallen van je schildklier. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je bloed zelf blijft testen. Het kan zijn dat je schildklier namelijk steeds minder goed gaat werken, waardoor je medicatie geregeld verhoogd moet worden. Aangeraden wordt om ieder halfjaar je bloed te laten testen.

Wat kun je zelf doen?

Heel veel patiënten hebben er baat bij om eens goed te kijken hoe hun lichaam reageert op bepaalde voeding. Het kan zijn dat je lichaam reageert op bijvoorbeeld gluten, lactose of suikers. Het kan helpen om eens te kijken hoe het gaat als je een van deze voedingsstoffen niet langer meer binnen krijgt. Veel Hashimoto patiënten hebben gemerkt dat ze heel goed reageren wanneer ze geen gluten meer binnenkrijgen. Je moet dan wel echt volledig honderd procent glutenvrij gaan. Dit betekent een behoorlijke verandering in hun leven. Een ander nadeel is dat het lang kan duren tot je verschil ziet. Het is niet zo dat je een paar weken kunt testen hoe het voelt. Soms kan het wel zes maanden tot een jaar duren tot je verschil merkt. Wanneer je overweegt om te gaan stoppen met gluten, is het wel belangrijk om dit te bespreken met je arts.

Supplementen

Het kan ook helpen om aanvullend extra supplementen te nemen. Je zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij extra Selenium, vitamine D3 en vitamine B12. Ook jodium zou kunnen helpen.  Overleg altijd met je arts of je dit soort supplementen kunt nemen. Ga nooit zomaar zelf doktoren hiermee.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Advertentie

Er zijn diverse voedingssupplementen die de schildklier kunnen ondersteunen, bekijk hier het aanbod (aff.)

Voedingssupplementen >

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.